Att ta över ett bolån från en annan part kan vara aktuellt vid flera olika tillfällen. Men det går inte att ta över någon annans bolån med villkor som är utformade efter den personens ekonomiska situation. I stället måste du omförhandla bolånet med långivaren så att bolånet är anpassat till din ekonomi.
Flytt av bolån innebär nya villkor
Eftersom ett bolån utformas efter individens ekonomi går det inte att bara ändra vem som betalar bolånet. I stället måste du som vill ta över ett bolån ansöka om ett nytt bolån. Långivaren utreder sedan som vanligt din kreditvärdighet och din möjlighet att betala tillbaka lånet.
Det här innebär att det inte går att ge något rakt svar på om du kan ta över ett bolån. För att utreda om du kan ta över ett bolån och vad det i så fall kostar måste du kontakta din långivare.
Beräkna månadskostnaden för bolånet
Beräkna bolån
Månadsbetalning
Hitta bästa boräntan just nu
- 1 000 kr
- 5 000 kr
- 10 000 kr
- 15 000 kr
- 20 000 kr
- 25 000 kr
- 30 000 kr
- 40 000 kr
- 50 000 kr
- 60 000 kr
- 70 000 kr
- 80 000 kr
- 90 000 kr
- 100 000 kr
- 125 000 kr
- 150 000 kr
- 175 000 kr
- 200 000 kr
- 250 000 kr
- 300 000 kr
- 350 000 kr
- 400 000 kr
- 500 000 kr
- 600 000 kr
Ta över bolån vid separation
Vad som händer med bolånet vid en separation skiljer sig lite åt. Om en av er ska bo kvar i bostaden och bolånet är utfärdat på er båda kommer parten som bor kvar att behöva ta över hela bolånet.
Tänk på! Parten som ska ha kvar bostaden har inte alltid råd att betala bolånet själv.
Parten som ska bo kvar i bostaden måste först och främst ensam ha de ekonomiska möjligheter som krävs för att själv stå för alla kostnader ett bolån innebär. Det är en bra idé att ta juridisk hjälp vid bodelningen för att komma underfund med vilka kostnader det kommer att innebära att köpa ut motparten.
Om ni efter bodelningen kommer fram till att en part har råd att bo kvar kan ni vända er till långivaren för att lösa ut den andre parten och teckna ett nytt bolån.
Ta över bolån vid dödsfall
Vid ett dödsfall gäller reglerna kring dödsbo som finns i Ärvdabalken. Också här skiljer sig förfarandet lite åt beroende på vem som har arvsrätt och hur bolånet är upptecknat. Vid ett dödsfall där den avlidna har bolån är det en bra idé att ta hjälp av en jurist i första hand och därefter vända sig till långivaren för att se vilka möjligheter som finns för efterlevande att ta över bolånet.
Kommentarer
Min sambo och hennes ex äger ett hus ihop. Om vi väljer att bo i huset så vill ju han såklart bli av med sina lån. Hur ska vi gå till väga för att jag i sådana fall tar över hans del av lånet? För i så fall vill ju han kunna skaffa sig ett nytt hus medan vi som bor i gamla huset tar över hela lånet fördelat på två. Min sambo har ju redan sin del av lånet så det är ju bara ”hans” del det handlar om
Hej,
När man äger ett hus i hop och separerar så vill banken att man gör en bodelning. Lånet övertas inte utan omförhandlas utifrån dina ekonomiska förutsättningar. Dessutom krävs det ett samtycke från hennes ex partner att du får ta över bostaden.
Hej
Om sambons förälder står som medlånare tillsammans med mig och sambon för ett köp av en lägenhet. Kan man om två år sen få sambon ta över lånet när hon har en fast anställning?
Hej Amo,
Tack för ditt mejl. Sambon skulle mycket väl kunna ta över lånet från sina föräldrar som står som medlåntagare. De allra flesta bankerna tittar på hela hushållets ekonomi när de bedömer om man klarar av att betala tillbaka lånet. Men det bästa är att ta kontakt med banken direkt när det blir aktuellt eftersom det kan skilja lite mellan bankernas regler och villkor och deras kvar-att-leva-på-kalkyl.
Med vänlig hälsning
Alexandra
Behöver man ha en kontantinsats om man ”tar över” någons befintliga bolån?
Hej Erika,
Tack för ditt mejl.
Ja, enligt lag måste du som bostadsköpare kunna finansiera minst 15 procent av bostadens värde med eget kapital.
Med vänlig hälsning,
Alexandra