Ett renoveringslån tas för att finansiera en renovering av din bostad. Eftersom att renoveringar på senare tid blivit allt mer populärt erbjuder nu flera långivare den här formen av lån. Ett renoveringslån kan tas som ett lån utan säkerhet (blancolån) eller genom ett ökning på ditt nuvarande bolån.

Ett renoveringslån kan vara med eller utan säkerhet

Renoveringslån kan tas på olika sätt, med eller utan säkerhet. Ett renoveringslån utan säkerhet kan de flesta ansöka om då detta fungerar som ett vanligt privatlån. Om du kan ta ett renoveringslån med säkerhet eller inte beror på din nuvarande belåningsgrad. Detta fungerar nämligen som en utökning av ditt bolån. Om du redan lånat 85 % av bostadens värde kan du inte utöka bolånet ytterligare.

Renoveringslån utan säkerhet

Om du tar ett renoveringslån utan säkerhet fungerar som ett privatlån. Du ställer alltså ingenting i säkerhet för att du betalar tillbaka pengarna. Det här betyder vanligtvis att du får en högre ränta och en kortare återbetalningstid. Det har dock fördelen i att du enkelt kan betala tillbaka det när som helst. Dessutom är det ett passande alternativ om du inte har möjlighet att utöka ditt bolån men är i behov av ett renoveringslån.

Ett renoveringslån (utan säkerhet) tas enkelt genom 4 steg:

  1. Avgör vad renoveringen kan komma att kosta. Innan du ansöker om ett renoveringslån är det viktigt att du har någorlunda uppfattning om vad renoveringen kan komma att kosta. Antigen tar du in offerter från hantverkare eller så räknar du på det själv med material etc.
  2. Jämför långivare och hitta ett renoveringslån som passar dig.Eftersom ett renoveringslån utan säkerhet fungerar som ett vanligt privatlån finns det många långivare som erbjuder renoveringslån. Innan du ansöker om ett bör du se till att jämföra alternativ från olika långivare. På så sätt kan du hitta ett erbjudande med låg ränta och bra villkor.
  3. Ansök om lånet och överväg kostnaderna. När du hittat en långivare och ansökt om ett renoveringslån är det bra att överväga kostnaderna innan du faktiskt accepterar lånet. En renovering kan bli kostsam och du måste även överväga om du kommer ha möjlighet att betala tillbaka renoveringslånet inom den avtalade återbetalningstiden.
  4. Sätt igång med renoveringen. När du fått renoveringslånet utbetalt är det bara att sätta igång med renoveringen. Se till att betala alla fakturor samt återbetalningen av renoveringslånet i tid för att renoveringen inte ska bli onödigt dyr.

Räkna på vad ett renoveringslån kan kosta

Gör din egen uträkning med hjälp av lånebelopp, ränta och övriga återkommande kostnader för att se vad ett renoveringslån skulle kosta dig varje månad.

kr
%
kr / månad

Månadskostnad

Ange lånebelopp och jämför långivarnas räntor

Renoveringslån med säkerhet

Om du tar ett renoveringslån med säkerhet gör du en utökning av bolånet. Det här kan du inte göra om du redan belånat 85% av bostadens värde. Ett sådant renoveringslån har i regel lägre ränta än om du lånat utan säkerhet.

Tänk på! Du kommer behöva amortera mer på ditt bolån om du utökar det med ett renoveringslån. Tog du ditt bolån innan amorteringskravet infördes kan ett utökande av lånet innebära att du måste börja amortera på ditt bolån.

Avgörandet mellan att låna utan eller med säkerhet är i slutändan upp till dig. Kan du låna inom bolånet är detta dock oftast ett bättre alternativ.

Undersök om renoveringen är värd kostnaden

Ett renoveringslån kan lätt bli omfattande om det är stort renoveringsbehov. Görs renoveringen innan försäljning bör du rådfråga med mäklaren om den tror att renoveringen kommer att tillföra ett tillräckligt stort värde för att det ska vara värt det. Även om du renoverar utan planer på att sälja kan det vara smart att uppskatta värdet av renoveringen.

När du lånar är det nämligen inte enbart renoveringskostnaderna i sig, det är även lånekostnader som ränta. Gör därför en noggrann bedömning av situationen innan du tar lånet, samt säkerställ att lånet täcker de utgifter som krävs för att genomföra hela projektet. Det kan annars vara svårt att få ett andra lån.

Du kan ta ett renoveringslån av flera orsaker

Ett renoveringslån har inga egentliga formkrav. Ett renoveringslån tas vanligtvis då renoveringen inför exempelvis en försäljning tros ge en större värdeökning än vad renoveringen kostade. Det kan dock lika väl tas för att man vill renovera hemma. Det behöver inte heller utföras av en firma, även om detta kan vara en generell rekommendation då de kan ge en offert på kostnaden. Renoverar du själv blir det billigare men du vet inte hur mycket slutkostnaden blir.