Vad är ett renoveringslån?

Ett renoveringslån är oftast ett privatlån, det vill säga ett lån utan säkerhet, som man använder till att renovera. Men ett renoveringslån kan också innebära att du utökar ditt nuvarande bolån för att renovera.

Det finns två typer av lån till renovering

Du kan ta lån för att renovera på olika sätt: med eller utan säkerhet. Vilken typ av lån som passar dig bäst beror på dina preferenser och vilket alternativ som är tillgängligt i din situation.

Två varianter av renoveringslån är:

  • Utöka bolånet. Du kan utöka bolånet för att renovera.
  • Ta ett lån utan säkerhet. Du kan också ta ett lån utan säkerhet, även kallat blancolån eller privatlån, som ett lån till att renovera.

Eftersom ett renoveringslån med säkerhet innebär att du utökar ditt bolån är det inte säkert att du har möjlighet att ta ett sådant lån. Det beror på vilken belåningsgrad du har.

Baka in lånet i bolånet – renoveringslån med säkerhet

Om du har belånat din nuvarande bostad till en belåningsgrad under 85 procent finns det möjlighet att utöka bolånet med avsikt att renovera för pengarna. Med andra ord kan du i vissa fall använda ditt huslån för att renovera.

Men om du redan belånat 85 procent av bostadens värde kan du inte utöka bolånet ytterligare. Då får du i stället ta ett renoveringslån utan säkerhet, med ett undantag.

När det har gått fem år sedan du tecknade ditt bolån kan du nämligen omvärdera bostaden. Om värdet på bostaden då har ökat minskar belåningsgraden. Och om belåningsgraden efter omvärderingen faller under 85 procent finns det möjlighet att utöka bolånet för att renovera.

Privatlån till renovering – renoveringslån utan säkerhet

Om du tar ett renoveringslån utan säkerhet fungerar det som ett privatlån. Privatlån kallas också för blancolån eller lån utan säkerhet. Långivaren får alltså ingenting som säkerhet om du inte kan betala tillbaka skulden vid den här typen av lån till renovering.

Tänk på! Ett lån utan säkerhet har ofta högre ränta än lån med säkerhet. Generellt sett har sådana lån också kortare återbetalningsperiod.

Ett renoveringslån utan säkerhet kan de flesta ansöka om eftersom det fungerar som ett vanligt privatlån. Fördelen med att låna pengar utan säkerhet till renovering är att du enkelt kan betala tillbaka det när som helst. Du kan alltså lösa skulden innan återbetalningstiden är över.

Dessutom är ett lån utan säkerhet ett bra alternativ om du inte har möjlighet att utöka ditt bolån men samtidigt är behov av att låna pengar för att renovera.

4 steg till att få ett renoveringslån:

  1. Avgör vad renoveringen kommer att kosta. Innan du ansöker om ett lån är det förstås viktigt att du har en ungefärlig uppfattning om vad renoveringen kommer att kosta. Antingen tar du in offerter från hantverkare för att avgöra hur mycket det kommer att kosta, eller så räknar du på det själv med materialkostnader, verktyg och så vidare.
  2. Jämför lån och hitta en långivare som passar dig. Eftersom ett renoveringslån utan säkerhet fungerar som ett vanligt privatlån finns det många långivare som erbjuder lån som du kan använda till att renovera. Innan du ansöker om ett lån bör du därför se till att jämföra lån från olika långivare. På så sätt kan du hitta ett erbjudande med låg ränta och bra villkor.
  3. Ansök om renoveringslån och överväg kostnaderna. När du väl har hittat en långivare är det dags att ansöka. När du får ett lånelöfte är det viktigt att du överväger kostnaderna som lånet innebär innan du skriver under någonting. En renovering blir lätt kostsam samtidigt som lånet måste betalas tillbaka i tid till långivaren.
  4. Skriv under och sätt igång med renoveringen. När du har hittat en långivare och ett lån som passar dig, ansökt och fått lånet beviljat är det dags att skriva under och sätta igång med renoveringen. Se till att alltid betala alla fakturor samt återbetalningen av lånet i tid för att undvika onödiga kostnader.

Så mycket kostar ett renoveringslån i månaden

Hur mycket ett lån till renovering kostar i månaden beror i hög grad på hur mycket du vill låna och på vilken ränta du har på ditt lån. Men det handlar också om vilken typ av lån du tar.

Kostnad för renoveringslån med säkerhet

Om du tar ett lån med säkerhet gör du en utökning av bolånet. Därför blir kostnaden för renoveringslånet beroende av vilken ränta och villkor du har på ditt nuvarande bolån. Det här kan du inte göra om du redan belånat 85 procent av bostadens värde.

Men om du har möjlighet att utöka bolånet för att renovera har ett sådant lån till renovering som regel lägre ränta än om du lånar utan säkerhet. Oftast är det därför bättre att utöka bolånet vid renovering om man har möjlighet till det.

Tänk på! Om du tog ditt bolån innan amorteringskravet infördes kan ett utökande av bolånet innebära att du måste börja amortera på ditt bolån.

Någonting som är viktigt att tänka på är att du kommer att behöva amortera mer på ditt bolån om du utökar det med ett renoveringslån. Månadskostnaden kan alltså gå upp rätt rejält beroende på hur mycket du väljer att utöka ditt bolån.

Kostnad för renoveringslån utan säkerhet

Du kan själv räkna ut hur mycket ett lån utan säkerhet kostar i månaden. Gör din egen uträkning nedan med hjälp av lånebelopp, ränta och övriga återkommande kostnader för att se vad ett renoveringslån skulle kosta dig varje månad.

Privatlån

kr
%
kr/mån

Månadskostnad

kr/månad

Renovera för att öka bostadens värde

För många är målet med renovering att öka bostadens värde. Vid en omvärdering kan belåningsgraden då sänkas, vilket i slutändan leder till ett billigare lån och därmed en lägre totalkostnad för bostaden.

Men ett lån till att renovera kan lätt bli omfattande, särskilt om bostaden är i stort renoveringsbehov. Om du har planerat att genomföra renoveringen för att öka bostadens värde kan det vara bra att rådfråga en mäklare.

Mäklaren kan ge dig rådgivning om renoveringen faktiskt kommer att öka bostadens värde och om den kommer att tillföra ett tillräckligt stort värde för att lånet ska vara värt kostnaden.

När du lånar pengar till renovering är det nämligen inte enbart renoveringskostnaderna i sig som räknas, utan även lånekostnader som till exempel ränta.

Tänk på! Ett lån inbakat i huslånet har oftast lägre ränta än ett lån utan säkerhet.

Gör därför en noggrann bedömning av situationen du befinner dig i innan du tar lånet. Det kan också vara en god idé att säkerställa att lånet verkligen kommer att täcka alla de utgifter som krävs för att genomföra hela projektet.

Ett halvfärdigt renoveringsprojekt höjer nämligen sällan värdet på bostaden och det kan dessutom vara svårt att få ett andra lån.

Renovera för att göra bostaden mer värd för dig

Även om det är vanligt att ta ett renoveringslån inför en försäljning, för att ge en större värdeökning på bostaden än vad renoveringen kostade, finns det många andra goda anledningar till att ta ett lån för att renovera.

Självklart kan du också välja att renovera för att göra bostaden mer värd för dig exempelvis. Det kan handla om både mindre och mer omfattande renoveringar som på olika sätt förändrar bostaden till det bättre.

När det gäller renoveringslån finns det egentligen inga formkrav. Det innebär att renoveringen inte behöver utföras av en firma eller behöver se ut på ett visst sätt när den är klar.

Däremot kan det vara bra att låta en firma renovera eftersom de kan ge offerter på exakt hur mycket det kommer att kosta. Renoverar du själv blir det så klart billigare, men du vet inte hur mycket slutkostnaden blir.

Vanliga frågor om renoveringslån

Vad är ett renoveringslån med säkerhet?

Ett renoveringslån med säkerhet får du om du utökar ditt bolån. Flera långivare accepterar att du utökar ditt bolån för att renovera. Tänk dock på att du maximalt får belåna 85 procent av bostadens värde.

Hur mycket kostar ett renoveringslån i månaden?

Flera faktorer påverkar månadskostnaden för ditt lån. Räntan är förstås vad som påverkar kostnaden mest. Väljer du ett lån utan säkerhet har det generellt högre ränta än ett lån med säkerhet.

Vad är skillnaden på renoveringslån och privatlån?

Det är ingen skillnad på renoveringslån och privatlån. Ett renoveringslån utan säkerhet är ett vanligt privatlån. Men bankerna kan kalla det för ett renoveringslån om syftet med lånet är att finansiera en renovering

Måste man renovera för en värdeökning?

Nej, det finns inga krav på att renoveringen måste genomföras med avsikt att ge bostaden en värdeökning. Däremot är det många renoveringsprojekt som ökar värdet på bostaden.

Måste jag ta ett lån utan säkerhet om jag inte kan utöka bolånet?

Ja och nej. Om du tecknade bolånet för fem år sedan kan du omvärdera bostadens värde. Om värdet på bostaden har ökat kan din belåningsgrad sänkas – vilket innebär att du kan utöka bolånet för en renovering. Annars är det lån utan säkerhet som är alternativet.