Lånelöfte

Ett lånelöfte är ett löfte från din bank som anger hur stort bolån du har möjlighet att ansöka om. Det är användbart när du ska köpa bostad eftersom du får reda på hur stort bolån du kan få och hur långt du kan gå i en budgivning. Många mäklare har som krav att du har ett lånelöfte för att de ska ta ditt bud på allvar.

Jämför långivare innan du ansöker om lånelöfte

För att ansöka om ett lånelöfte kontaktar du antingen din ”vanliga bank” och bokar möte för en personlig rådgivning eller så ansöker du direkt via internet. Det är en bra idé att jämföra flera långivare innan du ansöker om ett lånelöfte. Det är stor chans att du hittar en långivare som har lägre ränta och bättre villkor, och på så sätt får du ett betydligt bättre lånelöfte.

Tänk på! Om du får ett lånelöfte eller inte beror främst på dina ekonomiska förutsättningar.

Långivaren kommer att göra en bakgrundskoll och kreditupplysning på dig, och du får fylla i information om dig, ditt hushåll och vilka inkomster och utgifter du har. Ett lånelöfte kostar vanligtvis ingenting att ansöka om, och de gäller i regel mellan 3 och 6 månader.

När du har hittat en bostad omvandlas lånelöftet

Det är bra att komma ihåg att ett lånelöfte inte är bindande. Du kan alltså ansöka om lånelöfte hos flera banker för att se om de ger dig olika erbjudanden. När du väl har fått ett lånelöfte och hittat en bostad du vill köpa går det smidigare att konvertera lånelöftet till ett bolån.

Långivaren kan neka bolån trots att du har ett lånelöfte

Se till att ha bra kontakt med din långivare så informerar de dig vidare om exakt hur proceduren brukar gå till när du vill gå från ett lånelöfte till ansökan om bolån. När du ska omvandla lånelöftet har långivaren fortfarande rätt att neka dig bolån. Det är ovanligt men kan ske om följande situationer uppstår:

  1. Din ekonomi har ändrats sedan du ansökte om lånelöfte. När du ska omvandla lånelöftet till ett bolån granskar långivaren din ekonomi igen. Om din ekonomi har ändrats avsevärt kan de neka din bolåneansökan, trots att du redan har beviljats ett lånelöfte.
  2. Långivaren anser att bostaden inte är värd det du planerar att betala. När du tar ett bolån lämnar du bostaden som säkerhet för lånet. Därför vill långivaren veta vilken bostad du planerar att köpa för att säkerställa att den faktiskt är värd det. Banken vill inte riskera att ge ut större lån än vad deras säkerhet är värd, och därför kan de neka din ansökan i detta fall.

Tänk dock på att inte skriva på några köpeavtal innan ditt lånelöfte har gjorts om till ett bolån. Det kan bli en knepig situation om du har skrivit på ett avtal men nekas ansökan om bolån.

Uppge alltid korrekt information i din ansökan

Ett lånelöfte baseras på de uppgifter du lämnar till långivaren. För att du ska få ett så bra och ärligt lånelöfte som möjligt är det viktigt att du uppger korrekt information.

Skulle dina ekonomiska förutsättningar förändras efter att du har fått ett lånelöfte bör du ta kontakt med långivaren och meddela om eventuella förändringar. Ofta får du behålla lånelöftet vid sådana förändringar, men beloppet kan ändras. Långivaren gör en kalkyl på hur väl du kommer att kunna betala tillbaka på bolånet, och det ligger förstås både i ditt och långivarens intresse att du klarar av det.