Ett huslån är ett lån du tar för att finansiera ett husköp. För ett huslån står huset du köper som en säkerhet gentemot långivaren, så att den kan vara säker på att du har möjlighet att betala tillbaka pengarna du lånar. Du kan ta ett huslån oavsett om du ska köpa villa, radhus eller fritidshus.

Beräkna hur stort huslån du behöver

Ett huslån kan maximalt finansiera 85 procent av husköpet. Det beror på de regler som finns om kontantinsats, som även gäller för huslån. Om du inte redan har börjat titta på hus är det dags att göra det, så att du kan avgöra hur mycket du behöver låna. Det kan du göra genom att:

 • titta på tidigare försäljningar av hus i det område där du är intresserad av att köpa
 • se över dina sparade pengar och fundera på hur mycket du kan sätta in i kontantinsats
 • fundera på om du vill köpa ett nytt, inflyttningsklart hus eller om du kan tänka dig ett renoveringsobjekt.

När du har kommit fram till hur mycket huset du vill köpa kan kosta beräknar du helt enkelt 85 procent av beloppet för att få fram hur mycket du maximalt behöver ansöka om i huslån. Om du har mycket sparpengar eller ska ansöka om ett kontantinsatslån kan du belåna mindre än 85 procent. Det är bättre att räkna från ett dyrare hus än du har tänkt så att du har lite spelrum vid köpet.

Hitta en långivare att ansöka om huslån hos

När du vet hur stort huslån du behöver är det dags att hitta en långivare. Det gör du enklast genom att jämföra flera olika långivare och välja den som passar bäst för dina önskemål.

Vissa väljer att ansöka om huslån hos sin ”vanliga” bank. Det är dock inte säkert din vanliga bank erbjuder bäst villkor. De flesta kan få betydligt lägre ränta för ett huslån genom att vända sig till en annan långivare. Genom att jämföra olika alternativ kan du hitta det bästa huslånet för dig.

Börja alltid med en preliminär låneansökan

När du ansöker om huslån kommer långivaren först och främst att genomföra en kreditupplysning. Det görs för att långivaren ska utvärdera om du kommer att ha råd att betala tillbaka huslånet och de andra kostnaderna som tillkommer. Därefter ges du i regel ett lånelöfte. Det innebär att du preliminärt har fått huslånet beviljat.

Tänk på! Skriv inte på något köpeavtal innan du har fått ditt huslån beviljat. Ett lånelöfte måste nämligen omvandlas till en låneansökan när du har hittat ett hus att köpa.

När din ansökan om lånelöfte är godkänd kan du börja delta i budgivningar för hus. Har du vunnit en budgivning kontaktar du din långivare direkt för att fullfölja din låneansökan. Det måste du göra för att långivaren vill kontrollera att du inte köper ett hus som exempelvis är värt betydligt mindre än vad du kommer att betala för det. Det skulle innebära att långivaren har en mindre säkerhet än vad lånet är värt, vilket de vill undvika.

Välja mellan bunden och rörlig ränta

Ett huslån kan antigen ha en rörlig ränta eller en bunden ränta. En bunden ränta innebär att du och långivaren kommer överens om en viss räntekostnad som du ska betala varje månad i ett visst antal år framöver. En rörlig ränta innebär i stället att räntan för huslånet varierar beroende på övriga förändringar på räntemarknaden.

För- och nackdelar med bunden bolåneränta för huslån

 • Du kan förutse dina kostnader
 • Mindre riskfyllt
 • Långivare tar ofta något högre ränta
 • Har generellt visats vara dyrare än rörlig

För- och nackdelar med rörlig bolåneränta för huslån

 • Generellt sett billigare än fast ränta
 • Enklare att avsluta bolånet vid försäljning
 • Innebär en större risk
 • Svårt att förutse vad räntan kommer att bli

Tänk på andra utgifter som kan uppkomma

Många som ansöker om huslån tänker att lånet endast ska finansiera själva husköpet och glömmer därför bort övriga kostnader som tillkommer vid ett husköp. Innan du ansöker om ett huslån kan det därför vara bra att se över dessa kostnader och avgöra om ditt huslån och dina sparpengar räcker till de utgifter som köpet innebär. Nedan följer några exempel på ytterligare kostnader vid husköp:

 1. Inredning, lagfart och stämpelskatt. När du köper ett hus eller en tomträtt tillkommer vissa avgifter som till exempel stämpelskatt vid ansökan om lagfart. Dessutom vill du kunna inreda huset du har köpt.
 2. Eventuella renoveringskostnader. Vissa hus säljs som så kallade renoveringsobjekt. Det kan även vara så att du köper ett äldre hus och till exempel vill renovera badrummet. Det är också en utgift du måste räkna med när du ansöker om huslån. Du kan också finansiera en renovering med ett renoveringslån.
 3. Löpande underhållskostnader. Under tiden du bor i huset ska du amortera och betala ränta på huslånet och även betala de kostnader som husägande innebär. Det kan exempelvis vara utgifter för el, vatten, sophämtning, bredband etcetera.

Om du har möjlighet kan det vara bra att ta ett huslån på mindre än 85 procent av husets värde och finansiera resterande belopp med sparpengar eller andra lån. På så sätt kan du vid senare tillfälle utöka ditt huslån för att kunna genomföra renoveringar och finansiera andra projekt som husköpet kräver.

Beräkna månadsbetalning för huslån

Ange lånebeloppet för ditt huslån, din ränta och amorteringsgrad och se vad månadskostnaden blir. Även om amorteringen egentligen inte är en kostnad finns den med i kalkylatorn eftersom den ingår i beloppet du betalar till banken varje månad.

kr
%
%

Månadsbetalning

Fritidshuslån fungerar på samma sätt som huslån

Ett fritidshuslån är samma typ av lån som ett huslån men till en annan sorts bostad. Om du redan har ett bolån för den bostad du lever i kan det vara svårare att få ett huslån för att köpa ett fritidshus. Så länge du kan visa att du har god ekonomi och att du kommer att kunna betala för fritidshuslånet brukar det dock inte vara några problem.

Tänk på! Har du redan ett bolån kan ditt fritidshuslån få högre ränta eftersom det innebär en större risk för långivaren.

Om du vill köpa ett fritidshus kan det vara bra att tänka på kostnader så som underhållning på vintern, kostnader för att ta sig till och från huset och andra småkostnader. Ska du ansöka om ett huslån för att finansiera ett fritidshus kan det dessutom vara bra att se över att din ekonomi faktiskt klarar av ränta och amortering för två bolån om du redan har ett sedan tidigare.