Att flytta ett bolån innebär att du flyttar över ditt bolån från en långivare till en annan. När du väl har tecknat ditt bolån skadar det inte att fortsätta hålla reda på vilka erbjudanden olika långivare har. Om du skulle hitta ett mer förmånligt erbjudande eller av någon annan anledning inte är nöjd med ditt nuvarande bolån kan du flytta ditt bolån.

Överväg även andra långivare när du har ett bolån

Ett bolån är något som påverkar låntagarens ekonomi under en lång tid. Därför ligger det förstås i ditt intresse som låntagare att ha så bra villkor som möjligt på ditt bolån. Långivarnas villkor ändras över tid och ibland kan det resultera i att det är möjligt att få ett bolån hos en annan långivare som är mer förmånligt än det du har.

Tips! För att minska dina kostnader är det en bra idé att se över ditt bolån.

Var inte rädd för att flytta bolånet om du märker att det finns andra, bättre erbjudanden. För att ta reda på långivares olika erbjudanden kan du jämföra bolån och på så sätt enkelt få en uppfattning om du borde flytta ditt bolån eller inte.

Enklare än vad många tror att flytta bolånet

Till skillnad från vad många tror är det faktiskt inte särskilt svårt att flytta bolån. Oftast sköter långivaren du vill flytta ditt bolån till allt formellt arbete utan någon kostnad för dig. Oavsett vilken långivare du har i dagsläget går det att flytta bolånet, men regelverket kan se lite annorlunda ut beroende på vilket avtal du och din långivare har. I regel är det lite enklare att flytta bolån som har en rörlig ränta än bolån med fast ränta.

Flytta bolån med rörlig ränta

Att flytta bolån med rörlig ränta är väldigt enkelt och det kostar dig som låntagare ingenting. Det du behöver göra för att flytta bolån med rörlig ränta är helt enkelt att ansöka om ett bolån hos långivaren du vill byta till. Processen att flytta bolån med rörlig ränta är alltså likadan som när du sökte om ditt befintliga bolån.

Flytta bolån med fast ränta

Har du ett bolån med fast ränta fungerar flytten lite annorlunda. Skulle du vilja flytta bolånet med fast ränta under bindningstiden måste du betala en ränteskillnadsersättning till din befintliga långivare. Ibland kan de nya villkoren vara så bra att du fortfarande tjänar på att flytta bolånet trots ränteskillnadsersättningen.

Blir ränteskillnadsersättningen för stor kan det däremot vara en bra idé att vänta med flytten tills bindningstiden går ut. Då kostar det dig ingenting att flytta bolånet.

Försök omförhandla bolånet innan du flyttar det

Det skadar aldrig att förhandla bolånet med din nuvarande långivare innan du bestämmer dig för att flytta ditt bolån. Långivare är i regel måna om att behålla sina kunder, och skulle du få ett bra erbjudande från en konkurrerande långivare kan du förmodligen förhandla till dig ett bättre avtal mot att du stannar som kund.

Jämför bolån för att hitta den lägsta räntan

Om du ändå bestämmer dig för att flytta bolånet bör du se över vilka andra banktjänster du kan tänka dig att flytta. Som helkund hos en bank får du ofta bättre villkor och andra förmåner.