När du tar ett bolån får du enligt svensk lag inte belåna mer än 85 procent av bostadens värde. De övriga 15 procenten av bostadens värde kallas kontantinsats, och den betalningen ska ske fritt från det övriga lånebeloppet. Oftast måste du uppvisa en kontantinsats när du ansöker om ett bolån. Men det finns andra lösningar för att finansiera själva kontantinsatsen, exempelvis genom privatlån. På så sätt kan du ta bolån utan kontantinsats.

Bolån utan kontantinsats kräver ytterligare ett lån

Om du lånar utan kontantinsats behöver du dels ett bolån, dels ytterligare ett lån som täcker de resterande 15 procenten. Lånet som ska täcka kontantinsatsen tas vanligtvis som någon form av privatlån, det vill säga ett lån utan säkerhet.

Ett privatlån får användas till vad du vill, som till exempel en kontantinsats. Genom att låna till kontantinsatsen kan du därför ansöka om ett bolån trots att du inte har en kontantinsats.

Hitta lån som täcker kontantinstatsen

Kontantinsatslån kräver ekonomisk försiktighet

Eftersom ett kontantinsatslån är ett lån utan säkerhet innebär det något större risk än till exempel ett bolån. Det betyder även att långivaren tar ut en högre ränta och att det finns högre krav på att du betalar tillbaka lånet i tid. Försök dock använda besparingar först. Oftast är det bättre att betala kontantinsatsen kontant. Lån utan säkerhet är nämligen dyra i jämförelse med exempelvis bolån.

Ett kontantinsatslån är ett vanligt privatlån, vilket innebär att det erbjuds av nästan alla svenska långivare. Tänk på att, utöver räntan, även jämföra uppläggningsavgift, aviavgift och andra villkor som bidrar till lånets faktiska kostnad.

Tänk efter innan du belånar hela din bostad

Om du inte har en kontantinsats när du ansöker om bolån går det alltså att lösa detta genom ett lån. Det innebär dock att du har två lån som du måste återbetala och betala ränta för, varje månad. Det är därför bra att se över om du klarar av dessa utgifter. Det här bör du se över innan du ansöker om bolån utan att ha kontantinsats:

  • Lånens återbetalningstid. Eftersom lånet har en kortare återbetalningstid än bolånet gäller det att vara beredd på att kunna betala kontantinsatsen inom en snar framtid.
  • Lånens ränta. Räntan är oftast en stor kostnad för ett bolån, och för ett privatlån är den ännu högre. Se därför till att du får en bra ränta till att börja med och att den är rimlig i jämförelse med din inkomst.
  • Din ekonomiska situation. Även om du i nuläget inte har några problem att betala lånet du tar måste du planera för framtiden. När det gäller bolånet löper det under en mycket lång tid. Kontantinsatsen behöver dock betalas snabbare, och därför behöver du veta att du har råd att betala av lånet de närmaste åren.
Redaktionen
Redaktionen Ekonomiskribent red@laneguiden.se