Att få ett bolån utan fast anställning är något som många tror är omöjligt. De flesta långivare menar dock att så inte är fallet. När de beviljar ett bolån tar de hänsyn till fler saker än din anställningsform. Generellt har allt färre svenskar en fast anställning, vilket gör att långivare nu lägger större vikt vid andra faktorer. Du kan påverka dina möjligheter att få bolån utan fast anställning genom att uppvisa god ekonomi i övrigt.

Påvisa annan ekonomisk säkerhet som väger upp

När du tecknar ett bolån är det en rad faktorer som påverkar din kreditvärdighet. Anställning och lön är självklart en stor del, men det finns flera andra punkter som också är viktiga. Du kan själv påverka dina möjligheter att få bolån utan fast anställning, framför allt på dessa två sätt:

1. Se över din ekonomiska situation

Huruvida du får ett bolån eller inte beror helt och hållet på långivarens bedömning av din kreditvärdighet. Om du inte har någon fast anställning bör du försöka ligga steget före långivaren på andra punkter. Genom att granska din ekonomi kan du förbereda dig på att förhandla om bolån. Följande saker kan väga upp att du saknar en fast anställning:

  1. Att du äger fastigheter eller har andra värdefulla ägodelar. Har du flera saker i ditt ägande som kan användas som säkerhet för ett bolån är det självklart en trygghet för långivaren. Bilar och andra fastigheter kan komplettera den bostad du planerar att köpa som säkerhet.
  2. Att du inte har genomgått många kreditupplysningar. Har du flera kreditupplysningar i ditt namn indikerar det att du tar mycket lån. Långivare ser negativt på detta. Se därför till att inte ta onödiga kreditupplysningar. Kreditupplysningarna försvinner dock efter tolv månader. Vet du att du redan har flera kreditupplysningar kan det vara en god idé att vänta ut dessa.
  3. Att du inte har några skulder och lån. Har du flera aktuella skulder och tagna lån minskar dina chanser att få bolån. Se därför till att reda upp dina lån och skulder innan du ansöker om ett bolån, särskilt om du inte har en fast anställning.

Tips! För att ta del av informationen som långivaren kommer att se när du ansöker om bolån kan du ta en kreditupplysning på dig själv.

2. Ansök om bolån hos en nischbank

Ett annat alternativ för dig som inte har en fast anställning är att ansöka om bolån från en nischbank. Dessa långivare arbetar oftast för att personer som annars får nej ska beviljas lån. Genom att göra en jämförelse av långivare som erbjuder bolån utan fast anställning kan du hitta ett alternativ som passar dig.

Jämför banker som erbjuder bolån utan fast anställning

Se över dina framtida inkomster innan du ansöker

Även om långivarna bryr sig allt mindre om din anställningsform är det fortfarande viktigt att du har tillräckligt höga inkomster för att kunna betala amorteringen och räntan för ditt bolån. Långivare tittar på din framtida återbetalningsförmåga, och det är alltså den du måste kunna styrka.

Så kan du öka dina chanser att få bolån utan fast anställning

  • Sammanställ information om anställning och tidigare inkomster. Om du har en anställning i projektform eller frilansar måste du kunna redovisa dina inkomster själv. Du kan även behöva styrka din arbetstid och vilken säkerhet du har i din inkomst. Det här kan vara svårt, men utlåtanden från arbetsgivare eller inkomster under föregående år kan vara bra material att ta med sig till en förhandling.
  • Se över din framtida ekonomi. Med hänsyn till de punkter som berördes ovan kan du sammanställa en budget för kommande år. Den bör även innefatta hur mycket du tror att du kommer att tjäna, hur mycket du har i fasta kostnader och så vidare. Se till att din plan är trovärdig, att påstå att du kommer att tjäna mer än vad som är rimligt drabbar bara dig själv.

Att låna utan fast anställning innebär större ansvar

Även om en långivare beviljar dig ett lån utan fast anställning måste du själv vara övertygad om att du klarar av att betala det. Att leva på osäkra inkomster kan vara krävande. Det blir inte lättare av att ha en stor avbetalning varje månad. Du går alltså igenom din ekonomi lika mycket för din egen skull som för att se trovärdig ut för långivaren.

Tänk på! Det är lika mycket för din egen skull som du bör få koll på din ekonomi.

När du har fått lånevillkoren presenterade för dig bör du tänka över om du faktiskt klarar av kostnaderna för bolånet. Det är extra viktigt att göra en riskbedömning av dina inkomster om du inte har en fast anställning.

Filip Svensson
Filip Svensson Ekonomiskribent filip.svensson@laneguiden.se