Bolån med räntetak innebär att du betalar en försäkringspremie på din rörliga ränta mot att banken garanterar att den rörliga räntan aldrig går utöver en viss förutbestämd nivå. På så vis får du ta del av räntesänkningar när räntan rör sig nedåt men är också garanterad att räntan inte går över en viss nivå. Att ha räntetak kan vara billigare än rörlig eller fast ränta, beroende på hur bostadsmarknaden ser ut.

Räntan kan bli något högre med räntetak

Att ha ett bolån med räntetak kan vara ett bra alternativ för den som är orolig över höjningar i räntan inom en snar framtid. Däremot kan långivaren sätta räntan några procentsatser högre eftersom denne vill säkerställa att de kommer tjäna pengar. Om du erbjuds ett räntetak är det bra att jämföra detta med andra räntor för bolån. På så sätt kan du se exakt hur stor prisskillnaden är med räntetak.

Se hur räntan påverkar din månadsbetalning

Använd vår kalkylator för att se vad räntan innebär för din månadsbetalning till banken. Kom ihåg att amortering inte är en kostnad men att det trots allt ingår i den betalning du gör till din bank varje månad.

Beräkna bolån

kr
%
%

Månadsbetalning

kr/månad

Jämför bolåneräntor hos Sveriges största långivare

Bolån med räntetak är en effektiv säkerhet

En stigande ränta kommer att påverka räntekostnaden för den som har ett bolån med rörlig ränta. Har du en rörlig ränta accepterar du att räntan kan stiga under tiden du äger din bostad. Om du tror att räntan kommer att höjas är ett räntetak ett mycket bra alternativ. Till skillnad mot en helt fast ränta får du nämligen fördelarna av att räntan kan sjunka under perioden.

Exempel: Adam tecknar ett bolån på 100 000 med 2% ränta och med ett räntetak på 3%. Räntan sjunker strax därefter till 1%, då kommer Adam bara betala 1% i ränta. Skulle räntan sedan chockhöjas till 10% betalar Adam enbart 3% ränta, då det är hans räntetak.

En rörlig ränta är i de allra flesta fall det billigaste alternativet sett över hela låneperioden. Det här innebär inte att en fast ränta alltid är sämre, det kan också vara fördelaktigt under vissa perioder. Skillnaden är att den rörliga räntan har en tendens att jämna ut sig under årens lopp eftersom den följer konjunkturen i övrigt.

Överväg andra räntealternativ med

Bolån med räntetak kan ofta vara ett billigare alternativ för de som annars tänkt teckna ett fast bolån. Det är viktigt att vara medveten om för- och nackdelarna med räntetak innan du skaffar ett sådant bolån.

För- och nackdelar med räntetak

  • Trygghet. Ett bolån med räntetak ger dig en trygghet i att veta att räntan aldrig överstiger en viss nivå. För de med en ansträngd ekonomisk situation kan detta vara en enorm hjälp.
  • Spara pengar. Om räntan stiger kraftigt kan den med ett räntetak eller en bunden ränta spara mycket pengar. Det är svårt att avgöra hur räntan rör sig, därför kräver det att du själv avgör om du tror att så är fallet.
  • Onödiga kostnader. Stiger inte räntan har du en onödig månadskostnad som inte ger dig nånting. Ofta kan räntetaket vara så högt att du inte får någon nytta av det.
  • Bundenhet. Binder du ditt lån med ett räntetak kan du inte flytta det lika lätt som ett obundet lån. Det här kan vara något att ha i åtanke för dig som snart kan komma att flytta eller helt enkelt vill ha ett mer flexibelt bolån.
Filip Svensson
Filip Svensson Ekonomiskribent filip.svensson@laneguiden.se