Billån med restvärde innebär att du lånar ett mindre belopp för att sälja bilen i framtiden. Långivaren uppskattar vad bilen förväntas vara värd om ett visst antal år. Under låneperioden amorterar du ett belopp som motsvarar bilens värdeminskning. När låneperioden är slut kan du kvitta bilens restvärde mot den resterande låneskulden. Billån med restvärde är ett bra alternativ om du vill byta bil ofta.

Billån med restvärde erbjuds hos bilhandlare

Ett billån med restvärde ges ofta hos bilhandlare. Det kan vara fördelaktigt eftersom du då kan byta bil om några år via samma bilhandlare. Nackdelen är att du inte kan köpa av en privatperson och att du är bunden till bilhandlarens ränta och villkor, trots att det kan finnas bättre alternativ hos andra långivare.

Tänk på! Billån med restvärde finns bara hos bilhandlare. Om du vill köpa en bil av privatperson behöver du ansöka om ett privatlån i stället.

Om du ska låna till bil är det viktigt att du själv räknar med dina kostnader, bilens faktiska pris och den ränta som du erbjuds. Var alltid noga med att jämföra erbjudanden för billån med restvärde och ställa dessa mot erbjudanden från andra långivare.

Billån med restvärde kräver kontantinsats

När du tar ett billån med restvärde måste du i regel betala en kontantinsats på minst 20 % av bilens värde. För nya bilar kan det bli ett ganska stort belopp. Att låna med restvärde kan därför passa bra om du redan har sparat ihop en kontantinsats eller ska sälja din gamla bil.

Det går även att låna till kontantinsatsen genom ett privatlån. Eftersom du då får två olika lån är det viktigt att du väljer ett privatlån med låg ränta. Annars kan dina lånekostnader bli stora.

Jämför och hitta lån till kontantinsatsen

Så fungerar restvärde i praktiken

Ett billån med restvärde kan vara fördelaktigt om du planerar att byta bil inom några år. När avtalstiden för billånet har löpt ut har du i regel tre val:

  1. Byt ut din gamla bil till en ny.
  2. Behåll bilen och förläng billånet.
  3. Betala av billånet med egna pengar.

Ett lån med restvärde minskar dina månatliga amorteringar. Det beror på att du bara behöver betala av en del av lånet, och resterande del kan betalas tillbaka för pengarna du får vid försäljningen. I kalkylatorn nedan kan du själv se vilken månadsbetalning ett billån med restvärde innebär för dig.

Beräkna billån med restvärde

kr
kr
%
kr
år

Månadsbetalning

kr/månad

Amorteringen är ingen kostnad

Det är viktigt att poängtera att kostnaden inte förändras i och med att du amorterar eftersom amorteringen bara minskar lånets storlek ned till bilens uppskattade restvärde vid löptidens slut. Det är också viktigt att tänka på att det kan vara svårt att uppskatta bilens framtida försäljningspris.

Ett försäljningspris som är högre än det uppskattade restvärdet ger dig pengar över, som du till exempel kan använda som kontantinsats för en ny bil. Är försäljningspriset å andra sidan lägre än det uppskattade restvärdet måste du själv betala mellanskillnaden till långivaren.

Alexandra Stenvall
Alexandra Stenvall Ekonomiskribent alexandra.stenvall@laneguiden.se