Så hittar du rätt banklån

När du ska ta ett banklån finns det många banker att välja mellan. Alla banker erbjuder olika räntor på sina lån vilket innebär att du måste jämföra dem åt för att hitta den lägsta räntan. Du kan jämföra räntorna på banklån i jämförelsetabellen som finns högst upp på sidan.

Jämför banklån för att hitta den lägsta räntan

Räntan presenteras ofta som ett räntespann, och vilken ränta du får på ditt banklån beror på din kreditvärdighet och din ekonomiska situation. En del banker har dock en fast ränta som gäller för alla kunder som beviljas ett banklån. Hur hög räntan är varierar, men ofta ligger den runt 3 till 12 procent.

Tips! Titta på den effektiva räntan för att se vad kostnaden blir för ditt lån när alla övriga avgifter är medräknade.

Räntan är inte det enda du behöver tänka på när du ska ta ett banklån. Du vill också se till att återbetalningstiden är så lång att du hinner betala tillbaka lånet i tid. Du vill dock inte ha för lång återbetalningstid, eftersom det kan leda till dyrare räntekostnader.

I jämförelsetabellen kan du även sortera på banker som godkänner banklån om du har en betalningsanmärkning.

Beräkna kostnaden för ett banklån

Ange lånebelopp, ränta och eventuella återkommande avgifter och se vad ett banklån skulle kosta dig. Tänk på att engångskostnader som exempelvis uppläggningsavgift kan tillkomma. Väljer du att amortera på ditt banklån så kommer den månatliga kostnaden att sjunka i takt med att du amorterar.

Privatlån

kr
%
kr/mån

Månadskostnad

kr/månad

Vad är ett banklån?

Ett banklån är ett privatlån du tar på en bank. Hur mycket du kan låna varierar mellan olika banker, men det brukar ligga mellan 10 000 och 500 000 kronor. Det är bra att ta ett banklån när du själv vill bestämma vad du ska använda pengarna till. Du kan exempelvis ta ett banklån om du vill köpa material för att renovera din bostad eller om du vill samla flera små lån med höga räntor.

Tips! Hos många banker kan du teckna ett låneskydd som ger dig ekonomiskt stöd vid exempelvis dödsfall eller inkomstbortfall.

Du bör undvika att ta ett banklån om du kommer att ha svårt att betala tillbaka lånet i tid. Du bör även undvika att finansiera resor och andra nöjen med ett banklån. Försök hellre spara ihop pengarna under året.

När du väl har bestämt dig för att ansöka om ett banklån får du räkna med att det tar ett par dagar innan du har pengarna på ditt konto. Bankerna är inte lika snabba på att betala ut pengarna som mindre långivare som kan ha direktutbetalning. Handläggningstiden är vanligtvis 1–5 dagar beroende på vilken bank du kontaktar och när du gör det.

Skillnader mellan bank och långivare

En långivare är ett företag eller institut som lånar ut pengar till en låntagare, exempelvis en bank. På senare år har ordet långivare slutat förknippas med traditionella banker. Nu refererar ordet snarare till digitala aktörer som lånar ut pengar till en låntagare. Antalet digitala långivare har ökat kraftigt på bara några år. Eftersom allt fler ärenden sköts digitalt blir det lättare för nya aktörer att etablera sig på marknaden.

Skillnaden mellan traditionella banker och digitala långivare är stor. De mer traditionella bankerna lånar sina pengar från Riksbanken medan de digitala aktörerna ofta hittar andra sätt för att få in pengar för sina lån, exempelvis via obligationer.

Att låna pengar hos en digital långivare har sina fördelar men även nackdelar. Detsamma gäller för traditionella banker.

För- och nackdelar med långivare

 • De kan ofta ha lägre räntor.
 • De lockar ibland kunder med låga räntor som sedan höjs kraftigt.

För- och nackdelar med banker 

 • De är trygga aktörer som erbjuder många typer av lån.
 • De har högre räntor än digitala aktörer.

Fördelar med ett fysiskt bankmöte

I takt med att samhället blir allt mer digitalt minskar de fysiska bankkontoren. Det slår framförallt hårt mot personer som inte har tillgång till de digitala betalningssystemen. Många ser det som en fördel att bankerna blir mer digitala. Men det finns även en rad fördelar med att ha fysiska bankmöten.

 • Pruta på räntan. Många gånger har bankerna marginaler när de beviljar ett banklån och om du har ett fysiskt bankmöte blir det lättare att pruta på den ränta som du erbjuds. Om all kontakt med banken sker digitalt blir det svårare att pruta på räntan.
 • Skapar trygghet. Det är lättare för dig att känna trygghet till din bank om du får ett ansikte på den du har kontakt med. Många bankkunder har en personlig bankman som de kan vända sig till med alla sina bankärenden. Det är en trygghet för dig som kund eftersom du kan få råd som gäller just din specifika ekonomiska situation.
 • Lättare att få hjälp. Om du sitter i ett fysiskt möte blir det lättare för dig att förklara din situation och ställa frågor. Det går dessutom fortare och är enklare att räta ut eventuella frågetecken än om all kontakt sker via mejl eller en chatt.

Fler digitala banker behöver inte vara allt för illa. Det finns faktiskt även många fördelar med att bankmötena sker digitalt.

 • Lägre ränta. Genom att allt sker digitalt kan bankerna hålla nere sina kostnader för exempelvis lokaler och därmed erbjuda dig som kund en lägre ränta.
 • Flera kontaktvägar. De digitala bankerna har ofta flera kontaktvägar du kan välja mellan. Du kan därmed välja det som passar dig bäst för stunden.
 • Få hjälp när du behöver det. Många digitala banker har chattfunktioner där du får svar på dina frågor direkt. På så sätt slipper du stå i kö eller boka in ett tid för ett möte på ditt bankkontor.

Vanliga krav när du ansöker om banklån

När du söker ett banklån får du räkna med att du måste uppfylla en del krav innan du beviljas ett lån. Kraven som finns kan variera något mellan olika banker.

Krav som de flesta banker har:

 • Inkomstkrav. Inkomstkravet innebär att du måste ha en viss årlig inkomst för att få ta ett banklån hos banken. Vilken inkomst som krävs bestämmer respektive bank.
 • Ålderskrav. Du måste vara 18 år för att få ta ett banklån. Vissa banker kan dock sätta egna ålderskrav.
 • Folkbokförd i Sverige. För att få ett banklån krävs det att du är folkbokförd i Sverige.
 • Inga skulder hos Kronofogden. Många banker lånar inte ut pengar till dig om du har en aktiv skuld hos Kronofogden.

Var försiktig när du tar banklån med betalningsanmärkning

Har du en betalningsanmärkning är det svårare att beviljas ett lån. Det finns dock banker som beviljar banklån även om du har en betalningsanmärkning. Räkna dock med att du får en högre ränta än om du inte hade haft någon anmärkning.

Det är inte bra att ta ett banklån med betalningsanmärkning om du tror att du kommer att ha svårt att betala av lånet eller andra eventuella lån. Om du däremot har en stadig och stabil ekonomi är det ingen fara att ta ett banklån trots betalningsanmärkning.

Viktigt! Ta bara ett banklån om du har en tillräckligt stabil ekonomi för att klara av att betala av lånet.

Om du vill låna pengar trots betalningsanmärkning är det extra viktigt att du väljer en långivare som kan erbjuda dig låg ränta. Jämför därför alltid räntorna och titta på den effektiva räntan. Där är alla övriga avgifter som höjer totalkostnaden för lånet medräknade.

Så fungerar det att ta ett banklån

Du kan ansöka om ett banklån på flera sätt, antingen genom att besöka bankkontoret eller på bankens hemsida. En del banker ger dig även möjligheten att ansöka om lånet vi bankens egna app.

Om du ansöker om lånet på hemsidan ser ansökningsprocessen ungefär likadan ut hos alla banker.

 1. Fyll i ansökan om banklån. I låneansökan fyller du i uppgifter om lånebeloppet och återbetalningstid. Du fyller även i dina personuppgifter och uppgifter om din inkomst, boendeform och annan information som banken anser nödvändig.
 2. Ta emot ditt låneerbjudande. Inom ett par dagar får du ta emot ditt låneerbjudande från banken. Det är sedan upp till dig om du vill acceptera banklånet som banken kan erbjuda dig.
 3. Acceptera banklånet och vänta på utbetalning. När du har accepterat erbjudandet betalas pengarna ut. Hur lång tid det tar varierar mellan olika banker, men du får nog räkna med att det tar 1–5 dagar innan pengarna finns på ditt konto.