Vad är ett banklån?

I dag är begreppet ”banklån” lite vidare än vad det var förr, och avser i stort sett alla slags lån, både med och utan säkerhet, som man tar hos en bank eller långivare. Banklån omfattar alltså allt från snabblån till bostadslån, även om många kanske främst förknippar begreppet med ett vanligt privatlån (även kallat blancolån) som tecknas utan säkerhet. Hur mycket du kan låna varierar mellan olika banker och långivare, men för ett privatlån ligger den övre gränsen ofta på 600 000 kronor.

I tabellen visar vi bara lån utan säkerhet, men är du till exempel intresserad av bolån kan du klicka dig vidare till vår sida om det här nedanför.

Vad är det för skillnad på bank och långivare?

Många använder bank och långivare synonymt, men det finns faktiskt vissa skillnader. En bank erbjuder i stort sett alltid flera olika tjänster, inte bara lån. Du kan ofta till exempel även öppna ett spar- eller privatkonto och få hjälp att handla med aktier och fonder. Banker måste ha banklicens för att få driva verksamhet.

En långivare, ibland även kallat låneföretag, erbjuder däremot i regel bara lån. Under de senaste åren har allt fler digitala långivare etablerat sig på den svenska marknaden och utmanat de mer traditionella bankkontoren. Det ena alternativet är inte bättre än det andra, utan det beror helt enkelt vad som passar dig bäst. 

Vem kan ansöka om banklån?

När du söker ett banklån får du räkna med att du måste uppfylla en del krav innan du beviljas ett lån. Kraven kan variera något mellan olika banker, men det finns vissa grundläggande krav som de allra flesta ställer på potentiella kunder. Vi listar de vanligaste här nedanför.

Bankerna kräver i regel att du

  • Har en viss årsinkomst (inkomstkravet varierar mellan olika banker)
  • Är minst 18 år (vissa banker har dock andra ålderskrav)
  • Är folkbokförd i Sverige
  • Är fri från skulder hos Kronofogden

Kan man få banklån med betalningsanmärkning?

Ja, man kanlåna trots betalningsanmärkningar, men det kommer helt klart bli lite svårare att få sin ansökan beviljad. En anmärkning kan tyda på att du tidigare har haft problem med att betala en räkning eller faktura, men det kan ju också bara vara resultatet av rent slarv. Oavsett orsak så sänker betalningsanmärkningar din kreditvärdighet, vilket i sin tur ökar risken för långivaren. Vissa banker ser dock till din ekonomiska situation som helhet och kan bevilja banklån även om du har en betalningsanmärkning, så länge som din ekonomiska situation i övrigt uppfyller deras krav för att få låna.

Däremot får du vara beredd på att få en högre ränta än om du inte hade haft betalningsanmärkningar. Det beror på att banken tar en större risk när de beviljar dig ett lån, och ju större risk banken tar, desto högre brukar räntan bli för dig som låntagare. Därför är det extra viktigt att du jämför räntorna hos olika banker och långivare. 

Långivare som beviljar banklån trots betalningsanmärkning

LångivareMaxbeloppRänta
Cashbuddy25 000 kr29,55%
Goodcash50 000 kr25,74%
Enkelfinans600 000 kr5,07–33,46%
Zmarta600 000 kr5,20–29,40%
Daypay20 000 kr39,00%
Extralånet50 000 kr27,95%
Loanstep25 000 kr21,85–38,40%
Moank600 000 kr5,90–15,95%
Lendo600 000 kr4,70–33,75%
Banky150 000 kr29,50%
Brixo100 000 kr19,95%

Så ansöker du om banklån online

  1. Fyll i ansökan om banklån. I låneansökan fyller du i uppgifter om lånebeloppet och återbetalningstid. Du fyller även i dina personuppgifter och uppgifter om din inkomst, boendeform och annan information som banken efterfrågar.
  2. Ta emot ditt låneerbjudande. Inom ett par dagar får du ta emot ditt låneerbjudande från banken. Det är sedan upp till dig om du vill acceptera banklånet som banken erbjuder dig.
  3. Acceptera banklånet och vänta på utbetalning. När du har accepterat erbjudandet betalar banken ut pengarna till dig. 

Hur snabbt får man ett banklån utbetalat?

Om din ansökan blir beviljad får du räkna med att det tar ett par dagar innan du har pengarna på ditt konto. Bankerna är inte lika snabba på att betala ut pengarna som mindre långivare som kan ha direktutbetalning. Handläggningstiden är vanligtvis 1–5 dagar beroende på vilken bank du kontaktar och när du gör det.

Kan man ansöka om banklån utan UC?

Ja, om det är ett mindre lån du är ute efter finns det flera långivare som använder andra kreditupplysningsföretag än UC att välja mellan. Men detta gäller som sagt framför allt mindre lån som snabblån och kontokrediter.

Tips! Läs mer på vår sida Lån utan UC.

Viktigt att komma ihåg är dock att långivaren alltid tar en kreditupplysning på dig i samband med en låneansökan, oavsett vilket slags lån det gäller och om de använder UC eller ej. De måste nämligen kunna säkerställa att din kreditvärdighet (betalningsförmåga) är tillräckligt god för att du ska kunna hantera de kostnader som lånet medför.

Vilket banklån har lägst ränta?

Lendo är banken med lägst ränta på banklån just nu (kontrollerat 2024-04-25). Bankens ränta är från 4.70 % men sätts indivduellt.

Läs mer & ansök hos Lendo

Ska jag jämföra den nominella eller effektiva räntan?

Vi rekommenderar att du främst fokuserar på den effektiva räntan eftersom den förutom själva räntekostnaden även inkluderar andra avgifter, som uppläggnings- och aviavgifter. Den ger med andra ord en mer rättvis bild av vad lånet kommer kosta dig. Den nominella räntan anger bara själva räntekostnaden, vilket också kan säga något om bankens räntenivå, men i första hand ska du alltså kolla den effektiva räntan.

Räkna ut vad ett banklån kostar

Ta hjälp av vår kalkylator här nedanför för att räkna ut vad ett banklån skulle kosta dig. Ange lånebelopp, ränta och eventuella återkommande avgifter. Tänk på att engångskostnader som exempelvis uppläggningsavgift kan tillkomma. Väljer du att amortera på ditt banklån kommer den månatliga kostnaden att sjunka i takt med att du amorterar.

Privatlån

kr
%
kr/mån

Månadskostnad

kr/månad

När bör man undvika banklån?

Du bör aldrig ta banklån om du inte är helt säker på att du kommer kunna betala tillbaka pengarna till banken. Har du till exempel fått betalningsanmärkningar för att du inte kunnat betala en räkning eller skuld i tid tyder det på att du kanske inte har tillräckligt stabil ekonomi för att hantera ett lån just nu. Och då är det bättre att vänta tills dina förutsättningar är bättre och betalningsanmärkningarna har försvunnit. Då har du dessutom större chans att få låna med bättre ränta och villkor.

Ansök inte om snabblån om du saknar inkomst

Har du väldigt låg inkomst eller ingen inkomst alls bör du också undvika banklån tills din ekonomiska situation är mer stabil. Nu är det i och för sig få banker som ens skulle bevilja lån om du helt saknar inkomst, men oavsett så bör du avstå alla typer av lån eftersom din betalningsförmåga (och således ditt kreditbetyg) är för låg för att hantera de lånekostnader som ett lån för med sig.

Kan jag få banklån utan fast inkomst?

Ja, du kan få banklån utan fast inkomst, men det beror på hos vilka banker du ansöker. Många (framför allt storbankerna) ser nämligen fortfarande fast inkomst som den största säkerheten för att du kommer kunna betala tillbaka pengarna du lånar. Men har du en annan anställningsform än fast som ger regelbunden inkomst ska du absolut förklara situationen för banken och försöka bevisa att du har tillräckligt god återbetalningsförmåga för att få lån.

Om du beviljas lån utan fast inkomst bör du dock ha i åtanke att din inkomst fortfarande är en avgörande faktor för hur stort lån du kan få. När du ansöker om privatlån får du vanligtvis låna upp till ett eller två gånger din årsinkomst. Men det förutsätter att du har god kreditvärdighet och ordnad ekonomi överlag.

En medsökande kan förbättra dina förutsättningar att få lån

Att låna med en medsökande (även kallat medlåntagare) kan vara ett sätt för dig utan fast inkomst att öka chanserna att få låna, eftersom du då ger banken en större säkerhet för lånet. En medlåntagare har nämligen lika stort ansvar som du som huvudlåntagare har för att lånet ska betalas tillbaka inom den avtalade tiden. Och ju tryggare banken känner sig, desto större är dessutom chansen att du får en bra ränta på lånet.

Ibland kan det ju vara naturligt att det är två som står på ett lån, till exempel om två sambor eller makar tar bolån för att flytta ihop. Men annars är det vanligt att använda en medlåntagare om man inte har den kreditvärdighet som krävs för att få lån.

Vad är skillnaden mellan medlåntagare och borgensman?

En medlåntagare har lika stort ansvar som dig som huvudlåntagare under hela återbetalningstiden. En borgensman blir däremot bara betalningsskyldig om och i så fall först när du som huvudlåntagare får problem med återbetalningen.

Vanliga frågor om banklån

Får man banklån med skulder hos Kronofogden?

Nej, du kommer inte att beviljas banklån om du har skulder hos Kronofogden.

Hur fungerar banklån med borgen?

Att ta banklån med borgen innebär att en eller flera personer (borgensmän) går i god för att banken kommer få sina pengar tillbaka, om du av någon anledning inte skulle kunna betala tillbaka pengarna inom avtalstiden. Borgen är dock inte lika vanligt som det var förr, utan i dag kan banken i stället kräva att du har en medlåntagare om de anser att din kreditvärdighet och återbetalningsförmåga inte är tillräcklig.

Går det att få banklån som student?

Ja det går, men för dig som student blir det onekligen svårare att uppfylla bankernas grundkrav (framför allt gällande ålder och inkomst).

Hur stort banklån kan man få?

Det går att få banklån på upp till 600 000 kronor, men hur mycket just du får låna beror på bankens bedömning av din kreditvärdighet och ekonomiska situation i stort.

Kan man få banklån utan kreditupplysning?

Nej, oavsett vilket lån det gäller och vilken bank du ansöker hos tas alltid en kreditupplysning i samband med din ansökan. Däremot är det upp till varje bank och långivare att bestämma vilket  kreditupplysningsföretag som ska förse dem med informationen.