BankID är en elektroniskt legitimering som används för underskrifter. Det kan användas hos statliga myndigheter och privata företag. De flesta långivare erbjuder även möjligheten att signera låneavtal med BankID. BankID finns i flera former: dels som ett kort och dels som applikation till mobilen och e-dokument.

BankID har flera användningsområden

BankID kan som tidigare nämnts i dag användas hos vissa statliga myndigheter men även privata banker och tjänster. Det har blivit väldigt populärt eftersom det gör att man snabbt kan föra över pengar eller legitimera sig med datorn eller mobilen.

Tips! BankID möjliggör snabba legitimationer och transaktioner.

BankID kan jämföras med en legitimation och underskrift när det gäller säkerheten i verifikationen. Den största fördelen är att du enkelt legitimerar dig genom ett knapptryck och din personliga kod.

BankID kan till exempel användas när du ansöker om små lån eller liknande mindre transaktioner där det annars kan kännas omständligt med en traditionell legitimering.

Vissa långivare tillåter även ansökningar av stora lån och bolån genom BankID.

Legitimering via olika typer av enheter

BankID har idag blivit så välanvänt i Sverige att det finns flera godkända varianter.

  1. Mobilt BankID. Mobilt BankID är precis vad det låter som. Det är ett BankID som man har i en app på mobilen. Det här är i dag den mest använda varianten av BankID eftersom de flesta har en mobiltelefon som stödjer appen. Mobilt BankID fungerar genom att man öppnar appen och anger sin personliga kod som då fungerar som en elektronisk underskrift.
  2. BankID på fil. Med BankID på fil kan du använda ett färdigt dokument för legitimation. För att kunna använda BankID måste du dock ha installerat BankID på den enhet du har filen på.
  3. BankID på kort. För att du ska kunna använda BankID på kort måste du ha ett så kallat smartkort där din legitimation finns sparad. Till skillnad från exempelvis Mobilt BankID krävs det en kortläsare för att legitimera sig via ett smartkort.

Säkerheten uppfyller bankernas krav

Många har tidigare varit oroliga för att BankID kommer att göra transaktioner och underskrifter opålitliga eftersom det grundar sig i digitala transaktioner. BankID gäller dock som en lagligt bindande underskrift. Utöver det håller BankID de krav på säkerhet som vanligtvis ställs av de anslutna bankerna.

Tänk på! BankID anses vara en säker metod för legitimering. Däremot kan du aldrig vara helt säker. Därför kan ett id-skydd vara till stor hjälp om du är orolig över säkerheten i de moderna teknologierna.

BankID utvecklas konstant utifrån den svenska lagstiftningen, men även säkerhetsmässigt sker en konstant utveckling. Med det sagt finns det självklart ingen garanti för att metoden är säker, men det har inte funnits hos mer traditionella legitimationer heller.

Tjänsten växer i snabb takt

BankID är utvecklat och marknadsfört av Finansiell ID-Teknik, som har skött förmedlingen mellan flera svenska storbanker och myndigheter.

Tjänsten togs ursprungligen fram för att erbjuda legitimation men fick ett stort uppsving när betaltjänsten Swish kom. Med Swish kan du föra över pengar och betala direkt via telefonen. När du använder tjänsten legitimerar du dig med Mobilt BankID.

Alexandra Stenvall
Alexandra Stenvall Ekonomiskribent alexandra.stenvall@laneguiden.se