Ett båtlån kan vara ett lån utan säkerhet eller ett lån där båten används som säkerhet. Det går även att kombinera dessa lån genom att låna en viss del med säkerhet och finansiera resterande del, kontantinsatsen, genom ett lån utan säkerhet. Vilket båtlån du bör ta beror på din ekonomi och om du planerar att köpa en ny eller begagnad båt.

1. Bestäm hur du ska finansiera båtköpet

Det första steget till att köpa en båt är att fundera på hur du ska kunna finansiera köpet. Har du sparat mycket pengar kanske du kan finansiera köpet kontant, annars kan ett båtlån vara ett alternativ. I regel finns det tre möjligheter till att finansiera en båt:

  1. Kontant. Att finansiera en båt kontant genom sparade pengar, ett arv eller liknande är det bästa alternativet eftersom du då slipper betala någon ränta eller liknande. Dock är det få som har så mycket pengar på kontot att de kan gå och köpa en båt hur som helst. De flesta som köper en båt har lite pengar sparade och kan därför köpa båten både kontant och med ett båtlån.
  2. Båtlån med säkerhet. Ett båtlån med säkerhet innebär att båten lämnas som pantsättning för att säkerställa att lånet kommer kunna betalas tillbaka, precis som när du tar ett bolån. Denna typ av lån ges ofta från storbanker och förutsätter att du har bra kreditvärdighet och en fast inkomst. Som vid bolån går det inte att låna 100 % av det båten kostar utan du måste lägga in en viss andel i kontantinsats. Hos många långivare är denna kontantinsats minst 20 % av båtens pris. Har du inte så pass pengar på kontot går det även bra att finansiera kontantinsatsen med ett båtlån utan säkerhet, alternativt genom att även ansöka om ett kontantinsatslån för att finansiera kontantinsatsen.
  3. Båtlån utan säkerhet. Ett båtlån utan säkerhet är ett slags blancolån eller privatlån som passar bra för dig som inte har möjlighet att lägga in en kontantinsats vid köpet alternativt inte beviljas ett båtlån med säkerhet. Det går alltså att låna ett mindre belopp om du endast behöver till kontantinsatsen och ett större belopp om du behöver till hela köpet.

Innan du ansöker om ett båtlån bör du börja med att genomföra en jämförelse av olika låneerbjudanden. På så sätt har du störst chans att få ett båtlån med bra ränta och villkor, vilket gör båtköpet så billigt och smidigt som möjligt.

Jämför räntor på båtlån hos Sveriges största långivare

2. Bestäm vilken sorts båt du vill ha

Det första du måste göra innan du kan köpa en båt är att fundera ut vilken typ av båt du är intresserad av. Det finns många saker du behöver ha i åtanke. Hur ska du använda båten? Hur många ska kunna sova ombord? Vill du ha en ny eller begagnad båt? Vill du ha en segelbåt eller en motorbåt?

Ett sak som många båtägare rekommenderar är att inte köpa en för liten båt då många tenderar att vilja ha en större båt relativt snart. I sådana fall är det bättre att ta ett något större båtlån för att ha råd med en båt med mer kapacitet än att köpa det du precis har råd med.

3. Ordna finansieringen innan du genomför köpet

När du bestämt dig för vilken båt du vill köpa är det dags att ordna med finansieringen. Förmodligen har du någorlunda koll på vad båtköpet kan komma att kosta och därmed vet du hur mycket du måste plocka ut från sparkontot och om du kommer att behöva komplettera med ett båtlån eller inte.

Tänk på! Köp ingen båt innan du har sparpengarna på kontot eller fått ett båtlån beviljat.

Ska du ansöka om ett båtlån bör du se till att göra detta innan du går vidare med ett köp eller skriver något avtal på en båt. Hur stort båtlån du kan få, oavsett om du lånar med eller utan säkerhet, beror på din kreditvärdighet och framtida återbetalningsförmåga. Att köpa en båt innan du fått ett båtlån beviljat kan sätta dig i en jobbig situation om du inte får din ansökan om lån godkänd.

4. Ordna båtplats och betalning av båtlånet

När sparpengarna eller båtlånet är ordnat är båtköpet nära. Det enda du har kvar att ta hand om är det praktiska runtomkring båtköpet. Sådana praktiska frågor kan till exempel vara:

  • Ordna båtplats, både för sommar och vinter
  • Gör upp återbetalningsplan av båtlånet (förslagsvis genom autogiro så du slipper aviavgifter)
  • Anlita en besiktningsman för att gå igenom båten inför köpet
  • Upprätta ett skriftligt köpeavtal (särskilt om du köper av en privatperson)
  • Kontrollera att båten du ska köpa inte är stulen. Det kan du göra på Larmtjänsts hemsida

5. Köp båten du drömt om

När allt slutligen är omhändertaget är det dags att köpa själva båten. Det är bra att ta med en besiktningsman som kan kontrollera båtens skick. Oavsett om du betalat båten med sparade pengar eller båtlån är det viktigt att den faktiskt är värd den summa du köper båten för. Har du köpt båten genom ett båtlån och den senare visar sig vara i dåligt skick kommer du få svårt att sälja den och tvingas därmed betala ränta och återbetalning av ett lån du knappt har något nytta av.