ViaConto

Lån på 500 - 10 000 kr utan säkerhet

Viaconto är en långivare som ingår i den lettiska VIA SMS-gruppen. Affärsidén är att erbjuda smidiga och användarvänliga tjänster till den som plötsligt får ekonomiska problem. Enligt företaget själva finns det ett starkt kundfokus, något som även ska vara genomgående för deras tjänster. I dagsläget erbjuder företaget kreditkonton till privatkunder.

Vårt omdöme om ViaConto

Viaconto har i helhet ett bra koncept och mycket att erbjuda. Tyvärr överskuggas hela verksamheten av för höga priser, något som förhoppningsvis ändras i framtiden. Tjänsten är välutvecklad rent tekniskt och deras kundtjänst har goda omdömen vilket talar för att de trots prissättningen kan vara ett attraktivt alternativ under vissa förutsättningar.

Att amortera via autogiro är gratis hos de allra flesta långivare. Trots det tar ViaConto en avgift på sammanlagt 240 kronor för själva betalningen varje månad. Många bäckar små; ett år senare har du betalat nästan 3 000 kronor, bara för att få betala av ditt lån. Då har vi inte ens tagit med den höga räntan i beräkningen.

Utbetalningstiden är väldigt snabb, vilket vanligtvis bara är en fördel. Men med tanke på konsekvenserna av ett SMS-lån som tas spontant är det inte särskilt ansvarsfullt av ViaConto. Att erbjuda så stora summor som kan vara på ditt konto inom loppet av en timme uppmuntrar till ett ohälsosamt ekonomiskt beteende.

Kundtjänsten är lättillgänglig, vilket är bra om det skulle uppstå problem. Du har även möjlighet att tillfälligt skjuta upp en inbetalning. Dessvärre har du skrivit på ett skuldebrev, och kan du inte betala tillbaka ditt lån är en trevlig kundtjänst till liten tröst.

Den som har råd med lånet och de höga kostnader det snabbt kommer upp i kan ha glädje av lånet. Den som inte har en exceptionellt god ekonomi bör dock hålla sig borta från just den här högkostnadskrediten.

Fördelar

  • Bra kundtjänst
  • Snabb ansökan & utbetalning

Nackdelar

  • Hög ränta
  • Dyra kringkostnader
  • Inget inkomstkrav
ViaConto
Ansökning
Ränta & kostnader
Utbetalning
Kundtjänst

Totalbetyg

av 5
4.0/5

Att ansöka om ett kreditkonto hos Viaconto är smidigt och helt digitalt. Du får även besked på din ansökan nästan direkt, vilket är väldigt praktiskt för dig som kund.

Identifieringen är säker eftersom du använder bank-ID.

Mer info om ansökan
Ansöka med BankID Ja
Kreditupplysning Creditsafe
Svarstid Direkt
Krav på dig som ansöker
Betalningsanmärkning OK
Folkbokförd i Sverige Ja, minst 2 år
Inkomstkrav -
Åldersgräns 18 år eller äldre
1.0/5

Eftersom ViaConto erbjuder SMS-lån är det inte överraskande att avgifterna är höga. Det är trots allt stora lån utan säkerhet.

Just ViaConto har dock ovanligt höga räntor i förhållande till sin bransch. Utöver de har de även väldigt dyra och ofrånkomliga administrationsavgifter. För att få din faktura måste du betala 45 kronor, och utöver det måste du betala en månatlig administrationsavgift på 195 kronor, till synes utan anledning.

Många konkurrenter har både lägre genomsnittsräntor och de administrativa kostnaderna är inräknade i dessa räntor. Viacontos tjänster är i dagsläget tyvärr ovanligt dyra, vilket gör att det blir ett mindre attraktivt val. Finns det ett annat alternativ bör du välja det.

4.0/5

Utbetalningarna från Viaconto går snabbt. Du som har Nordea får pengarna nästan direkt, men även om du har en annan bank får du pengarna inom kort tid.

Det är dock viktigt att veta att om en märklig detalj i villkoren. De skriver där att baserat på hur kreditvärdig du bedöms vara kan de godkänna ett lån åt dig, och summan motsvarar din bedömda kreditvärdighet. Många kunder har som följd fått mycket lägre summor utbetalda än vad de ansökte om. Du får ingen möjlighet att avböja det nya, lägre lånebeloppet.

Eftersom de inte väntar på något godkännande är processen väldigt snabb. Dessvärre innebär utbetalningen ibland en jobbig överraskning.

Utbetalningstider

Vardag Samma dag
Lördag Nästa bankdag
Söndag Nästa bankdag

*Utbetalning samma dag om du ansöker innan 13.30

4.0/5

Viaconto har en förvånansvärt välutvecklad kundtjänst och en utförlig frågor och svar-sida.

I dagsläget erbjuder företaget support via flera kanaler, bland annat genom Skype vilket sticker ut något. Alternativet att kontakta företaget via fax finns också, vilket får långivaren att kännas något föråldrad.

Öppettiderna är relativt väl tilltagna och för en långivare av deras storlek bör kundtjänsten vara fullt tillräcklig. De går att nå under större delen av veckan och till viss del under helgen.

Öppettider för kundtjänst

Vardagar 08.30-20.00
Lördag 10.00-16.00
Söndag Stängt

Vanliga frågor om ViaConto


Lovisa Aronsson

Skribent

lovisa.aronsson@laneguiden.se
Exempel

Ett lån från ViaConto på 5000 kr under en månad med en kostnad på 320 kr innebär en effektiv ränta på 116 % och ett sammanlagt belopp att återbetala på 5320 kr.