Tips & råd

Att ha kreditkort ger dig möjlighet att genomföra köp när du helst vill. Men innan du tecknar ett kreditkort bör du hålla koll på villkoren. Annars riskerar du att göra enkla misstag som får ditt kreditkort att bli dyrare än du först hoppats.

Kreditkort kan många gånger vara fördelaktiga då man alltid har möjlighet att genomföra ett köp och betala i efterhand. Kreditkort kan även vara bra för att lösa oförutsedda utgifter. Men är du inte vaksam så kan även ett kreditkort kosta dig stora summor pengar. Det finns en del misstag du vill undvika att göra för att inte kreditkortet ska kosta mer än det smakar.

Här är sex misstag du vill undvika att göra när du har ett kreditkort.

1. Att ha pengar på kreditkortet gör att du mister konsumentskydd

Att sätta in pengar på kreditkortet kan ses som en bra idé då risken att använda krediten minskar. Men tänk om. När du handlar på kredit följer ett skydd med som medför att om du till exempel inte får den vara du beställt kan du göra samma invändning mot kreditkortsföretaget som mot företaget där du köpte varan.

Om du istället har pengar på kreditkortet räknas det inte längre som att du handlar på kredit. Därmed går skyddet förlorat.

2. Att delbetala blir dyrare

När du handlar på kredit kan du bli uppmanad att delbetala beloppet. Det är ett stort misstag. Visserligen kan det locka att sprida betalningen över tid men det blir onödigt dyrt i form av höga räntor. Med räntor som kan uppgå till 26 procent blir även ett mindre belopp väldigt dyrt på kort tid.

3. Inte vara uppmärksam på vilseledande fakturor

Konsumentverket har till SvD tidigare varnat om kreditkortsföretagens vilseledande fakturor. Därför gäller det att vara uppmärksam. I vissa fall är fakturorna utformade så att man av misstag ska välja att delbetala sitt belopp istället för att betala en engångssumma. På så vis är risken stor att köpet blir dyrare än det annars hade blivit.

Tips! Läs igenom fakturan noggrant så du betalar rätt belopp och slipper ränta

4. Titta på nominell istället för effektiv ränta

Ett misstag du vill undvika är att titta på fel ränta. En nominell ränta kan många gånger ses som väldigt förmånlig men då redovisas inte den totala kostnaden för krediten. Titta istället på den effektiva räntan. Där ingår alla kostnader för krediten, inklusive uppläggningsavgift, fakturaavgifter och andra dolda avgifter.

6. Uttag av kontanter innebär en avgift

Att ta ut kontanter från ditt kreditkort är en dum idé, oavsett om du befinner dig i Sverige och utomlands. Kreditkortsföretagen tar ut en avgift för detta och vissa företag tar även ut en ränta på kontantuttaget redan från dag ett.

Uttagsavgiften kan som mest vara fyra procent av uttagsbeloppet men räntan kan vara bra mycket högre än så.