Merax

Merax är ett varumärke som lanserades 2017 vars mål är att erbjuda det mest prisvärda lånet där även betalningsanmärkningar accepteras. Merax ägs av Brixo AB som även erbjuder lån under varumärkena Brixo och Flexkonto.

Vårt omdöme om Merax

Att ansöka om ett lån hos Merax går lika enkelt och smidigt som hos någon annan långivare. Processen ser i stort sett likadan ut överallt där det enda som skiljer är hur lång tid det tar att få svar på sin ansökan. Hos Merax tar det vanligtvis upp till ett dygn vilket är klart godkänt men fortfarande långt ifrån de snabbaste långivarna. De allra snabbaste kan ge besked omgående, eller åtminstone inom en timme.

Det allra bästa med Merax är kostnaden för lånen. Merax erbjuder först och främst en fast ränta för alla kunder vilket gör att man från början vet vilken ränta man får. Räntan som erbjuds är dessutom mycket låg och få långivare har en lägre ränta. Dessutom har de valt att slopa aviavgifter, uppläggningsavgifter och uttagsavgifter, vilket också håller nere totalkostnaden.

Du tar ut pengar från ditt kreditkonto på Mina sidor. När du begär uttag kan du räkna med att ha pengarna på ditt konto inom ett dygn. Den tiden är godkänd men det är många konkurrenter som är snabbare. Här finns det helt klart rum för förbättring. Merax gör inte heller några uttag på helger, så om nästkommande dag är en helgdag får du vänta lite till.

Kundtjänsten är Merax största svaghet. Merax erbjuder extremt få kontaktvägar och telefontjänstens öppettider är något av de sämre i branschen. Det finns mycket att jobba på här om de vill locka till sig fler kunder. Det är trots allt viktigt att man som kund kan komma i kontakt med långivaren om något skulle krångla.

Fördelar

  • Låg ränta
  • Inga dolda avgifter

Nackdelar

  • Bristande kundtjänst
Merax
Ansökning
Ränta & kostnader
Utbetalning
Kundtjänst

Totalbetyg

av 5
4.0/5

Ansökningsprocessen för Merax kreditkonton skiljer sig inte nämnvärt från konkurrenterna. Du fyller i din ansökan på hemsidan, vilket tar ungefär fem minuter. Så fort du har lämnat in din ansökan börjar Merax behandla den och inom ett dygn återkommer de med ett erbjudande genom e-post.

Du kan ansöka om ett lån när som helst på dygnet, men Merax behandlar bara ansökningar på vardagar.

I samband med att du lämnar in din ansökan tas en kreditupplysning på dig från kreditupplysningsföretaget UC.

Mer info om ansökan
Ansöka med BankID Ja
Kreditupplysning UC
Svarstid 24 timmar
Krav på dig som ansöker
Betalningsanmärkning OK
Folkbokförd i Sverige Ja
Inkomstkrav 200 kr
Åldersgräns 18 år eller äldre
5.0/5

Många långivare presenterar ränteintervaller och din slutgiltiga ränta får du inte veta förrän du har skickat in din låneansökan. Så arbetar inte Merax. De erbjuder istället en fast ränta till alla kunder.

Räntan för Merax lån är mycket låg. Dessutom tillkommer varken aviavgift, uppläggningsavgift eller några andra övriga avgifter. Det är få långivare som har så billiga lån som Merax.

4.0/5

I samband med att du får din ansökan beviljad betalas pengarna ut till ditt kreditkonto. Du tar ut pengarna från Mina sidor och det tar upp till ett dygn innan du har pengarna på ditt bankkonto. Om du begär uttag under helgen får du vänta till nästkommande bankdag.

Utbetalningstiden hos Merax är snabb, men det finns fortfarande lite att jobba på. Hos en del långivare kan du ha pengarna på kontot inom bara någon timme.

Utbetalningstider

Vardag 1-2 bankdagar
Lördag 1-2 bankdagar
Söndag 1-2 bankdagar
2.0/5

Den stora svagheten med Merax är deras kundtjänst. Du kommer i kontakt med företaget via mejl eller telefon. Bara det är på tok för få kontaktvägar för att nå upp i något högre betyg. Dessutom håller telefontjänsten bara öppet ett fåtal timmar på vardagar. Är du en kund som värdesätter en bra kundtjänst bör du se dig om efter andra alternativ.

Öppettider för kundtjänst

Vardagar 09.00-12.00
Lördag Stängt
Söndag Stängt

Vanliga frågor om Merax


Filip Svensson

Skribent

filip.svensson@laneguiden.se
Exempel

Ett uttag ur kreditkontot på 20 000 kr med en nominell ränta på 22,95 procent, utan andra avgifter, ger ett totalt belopp att betala tillbaka på 22 572 kr. Kostnaden för lånet är då 2572 kr och den effektiva räntan blir 25,5 procent, vilket innebär att det månatliga beloppet att betala blir 1881 kr.