SBAB

  • Bolån just nu från 1,74%
  • Skaffa ett lånelöfte direkt på hemsidan
  • Enkel och smidig ansökan
Kreditupplysning
uc
Digital signering
bankid

SBABs krav

  • Inga betalningsanmärkningar
  • Folkbokförd i Sverige
  • Inkomst på minst 225 000 kr/år
  • 18 år eller äldre
Ansök om lån
SBAB
4.5 av 5
Ansökningsprocess
Ränta och avgifter
Utbetalning
Kundtjänst
SBAB
4.5 av 5
Ansökningsprocess
Ränta och avgifter
Utbetalning
Kundtjänst

Vårt omdöme om SBAB

SBAB:s låneansökningar är smidiga eftersom det tydligt framgår vilken information de efterfrågar, och det är även lätt att navigera på sidan. Den stora fördelen jämfört med många konkurrenter är att man får sitt lånebesked direkt på skärmen. Det gör det möjligt för kunden att få sitt lån så snabbt som möjligt.

Processen fördröjs tyvärr på grund av att lånehandlingarna för privatlån ska skickas in i fysisk form. I slutändan innebär det att det tar ett tag att få sitt lån, trots att även utbetalningstiden är kort. Att hela processen tar längre tid för bolån är dock ingen fara. Det är sällan man gör ett bostadsköp över en dag och då finns inte heller samma stress att pengarna måste betalas ut så snabbt som möjligt. Lånen i sig är mycket billiga i jämförelse med andra banker och långivare.

När det kommer till bolånen finns det mindre digitala aktörer som är billigare, men SBAB ligger inte allt för långt efter. Ser man till privatlånet har långivaren verkligen ett superbra erbjudande som lär vara uppskattat hos kunderna. Vid frågor och funderingar kan man alltid vända sig till SBAB:s kundtjänst och räkna med att få ett bra svar.

Kundtjänsten har öppet varje dag med långa öppettider, det finns flera kontaktvägar och som att inte det vore nog finns det även ett forum där de har samlat en mängd frågor och svar.

Fördelar

  • Låga räntor
  • Bra kundtjänst

Nackdelar

  • Lånehandlingarna skickas in fysiskt
5.0

Oavsett om det rör sig om ett bolån eller privatlån ansöker du om lånet på nätet, och det framgår tydligt vilken information som efterfrågas. Däremot krävs mer information när du ansöker om ett bolån jämfört med ett privatlån, vilket gör att bolåneprocessen tar längre tid.

Du får lånebeskedet direkt på skärmen i samband med att du skickar in din låneansökan. Bättre än så kan det knappast bli. I samband med ansökningen tar SBAB även en kreditupplysning på dig.

Kreditupplysning
uc
Digital signering
bankid
Svarstid
-
5.0

SBAB har mycket fördelaktiga räntor på sina bolån, oavsett om bolånekunden väljer rörlig eller bunden ränta. Jämfört med storbankerna är räntan något bättre, men det finns trots det många bolånegivare som kan erbjuda en lägre ränta. Även när det kommer till privatlånen är räntan mycket låg.

Det är få långivare som matchar SBAB:s räntor på privatlån. De långivare som matchar räntan kan många gånger ha övriga avgifter som höjer totalkostnaden, men så är inte fallet med SBAB:s lån. Inga extrakostnader tillkommer, förutsatt att du inte vill ha en pappersavi som kostar extra.

Bolån

Företag 3 mån 1 år 2 år 3 år 5 år 7 år 10 år
3 mån 1.51 % 1 år 1.58 % 2 år 1.55 % 3 år 1.54 % 5 år 1.51% 7 år 1.66 % 10 år 1.98 %
3.0

Utbetalningen skiljer sig beroende på om det rör sig om ett bolån eller ett privatlån. För bolånet betalas det ut i samband med att man skriver på köpehandlingarna, vilket är standard. SBAB:s privatlån betalas ut i samband med att banken tar emot dina påskrivna lånehandlingar.

Det som gör att detta kan ta tid är att du måste skriva ut lånehandlingen från hemsidan, skriva på den och därefter skicka in den med traditionell post. Från dess att SBAB mottagit dina lånehandlingar kan du räkna med att ha pengarna på ditt konto inom cirka ett dygn. Om kommande dag är en helgdag får du räkna med att det tar någon extra dag.

Vardagar
Varierar
Lördagar
-
Söndagar
-
5.0

SBAB har en kundtjänst som har allt man som kund kan önska. Banken håller öppet varje dag med långa öppettider och har dessutom flera kontaktvägar. SBAB har exempelvis ett omfattande forum där du som kund kan ställa din fråga och få svar på den. Du kan även läsa frågor som andra kunder har ställt.

Vardagar
08.00-21.00
Lördagar
08.00-21.00
Söndagar
08.00-21.00

Vanliga frågor om SBAB


Fakta om SBAB

Download PDF

SBAB är en statlig bank som startade sin verksamhet 1985. I dag erbjuder de inte bara lån till privatpersoner utan även fastighetsbolag och bostadsrättsföreningar. Bankens huvudsakliga kärnaffär har alltid varit bolån.

Kontakta SBAB

SBAB i sociala medier

Läs mer om SBAB

Alexandra Stenvall

Ekonomi-skribent

alexandra.stenvall@laneguiden.se

3 kommentarer

Thomas skriver:

Hur kan ni ge SBAB:s kundtjänst 5 av 5 i betyg när ni samtidigt har ”långa väntetider i telefonsupport” som bankens första nackdel?
Väntetiden på mail är ännu värre med 3-5 vardagar innan man eventuellt får svar.
Som kund i Sparbanken, Skandia och SBAB så kan jag säga att, om något, så har SBAB sämst kundservice av alla idag.
Läser man andra omdömen av kunder i banken så skulle nog inte heller ansökningsprocessen få 5 av 5 i betyg.

Alexandra skriver:

Hej Thomas,
Tack för din feedback. Det kan ha blivit fel i samband med publiceringen. Det kommer att ändras.

Med vänlig hälsning

anna skriver:

vill varna alla som funderar på att ordna bolån via sbab. Deras redovisade räntor är ingenting annat än lockpriser. Vi blev lockade att flytta våra bolån till sbab och binda räntan. trots att alla påskrivna lånebrev inkom till dem en vecka innan de plötsligt höjde räntorna utbetalade de lånet nästan en månad senare och först då fick vi veta att vår ränta blev kraftigt höjd. så att ta ett bolån hos dem är som att spela på bingo. man vet ALDRIG vad man får. när du väl skrivit på allt de behöver har du ingen möjlighet att dra sig ut. så räkna inte på ngn ränta på deras hemsida.
kundtjänsten är helt värdelöst, räkna inte få ngt förståelse där. räkna däremot med att stå i telefonkö i flera timmar varje gång du ringer dit. idag tog det 4 timmar för mig.
Och jag håller med om vad som har sagts här att deras handläggningstider är långa och allt skickas fysiskt hit och dit. därför blir du mkt utsatt för du inte får veta hur mkt du får betala för ditt lån förrän utbetalningsdagen. för oss tog det en månad efter de har fått alla påskrivna lånehandlingar som sagt.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Exempel

Med ett lån hos SBAB på 100 000 kr över 5 år med en nominell ränta på 3,90 %, utan uppläggningsavgift och avi-avgift, får du en effektiv ränta på 3,97 % och en total summa att betala tillbaka på 109 912 kr.