Låna utan säkerhet

Download PDF

Att låna utan säkerhet innebär att du tar ett lån utan att pantsätta något som säkerhet för lånet. Istället gör långivaren en bedömning baserat på dina ekonomiska förutsättningar. Därifrån avgörs huruvida du kommer kunna betala tillbaka lånet eller ej. Att kunna låna utan säkerhet är en fördelaktig möjlighet. Särskilt om du behöver pengar till att finansiera ett projekt eller har råkat ut för en oförutsägbar kostnad.

Stora och små lån utan säkerhet

Ett lån utan säkerhet kan ibland kallas för blancolån eller privatlån men egentligen är de flesta stora och små lån utan säkerhet. Inom lån gör man ändå en slags uppdelning mellan blancolån och privatlån (stora lån utan säkerhet) och mikrolån, SMS-lån och snabblån (små lån utan säkerhet). Gemensamt för denna sortens lån är att långivaren grundar utlåningen i din förmåga att betala tillbaka lånet. Detta benämns ofta som din kreditvärdighet.

Tips för att låna utan säkerhet

 • Jämför alternativ från olika långivare. Konkurrensen bland långivare inom lån utan säkerhet är relativt stor. Detta kan du dra fördel av genom att ställa långivares erbjudanden mot varandra och välja den långivare som erbjuder dig bäst villkor.
 • Betala tillbaka lånet i tid. För att undvika straffavgifter och andra kostnader som gör ett lån utan säkerhet dyrt bör du alltid se till att betala tillbaka lånet, inklusive ränta, inom den avtalade återbetalningstiden.

Genom att följa dessa tips har du större möjlighet att få ett fördelaktigt lån utan säkerhet så du kan utföra det där projektet du alltid drömt om utan att kostnaderna springer iväg.

Hitta långivaren med den lägsta räntan

Stora lån utan säkerhet kräver bättre kreditvärdighet

Ska du låna ett större belopp utan säkerhet kan du behöva räkna med att det ställs högre krav på dig som låntagare. Eftersom ett lån utan säkerhet i regel innebär en högre risk för låntagaren än när det finns någon slags säkerhet för lånet (exempelvis vid bolån) föredrar långivare att inte låna ut för mycket pengar.

Tänk på! Det vanligaste högsta beloppet som långivare erbjuder utan säkerhet är 500 000 kr. Dessa lån ges ofta mot en räntekostnad som avgörs utifrån din kreditvärdighet.

Om du inte beviljas ett stort lån utan säkerhet på grund av din kreditvärdighet finns det andra alternativ. Delvis kan du lägga in en viss säkerhet till lånet utan att pantsätta något. Detta genom att du lånar med en medlåntagare, alternativt att någon går i god för att lånet kommer återbetalas och därför fungerar som en borgensman.

Fördelar med stora lån utan säkerhet

 • Du kan låna ett större belopp för att exempelvis finansiera en kontantinsats
 • Om du har lägre kreditvärdighet finns det andra sätt att påvisa en säkerhet för lånet
 • Du kan ofta låna pengarna under en längre period

Nackdelar med stora lån utan säkerhet

 • Det ställs i regel högre krav på dig som låntagare
 • Räntan är oftast högre än vid lån med säkerhet

Små lån tas alltid utan säkerhet

Att ansöka om mindre lån är också ett sätt att låna utan säkerhet, även om denna sortens lån oftast inte kallas ”lån utan säkerhet”. Vid mindre lån gäller, som vid större lån, att långivaren gör en bedömning av din återbetalningsförmåga och därefter avgör om du kan få ett lån utan säkerhet eller inte.

Tänk på! Vid mindre lån går det inte att lägga till någon säkerhet för lånet, dessa är alltid utan säkerhet.

För mindre lån finns det ingen möjlighet att lägga till en säkerhet genom medlåntagare eller borgensman utan denna sortens lån baseras helt på din förmåga att betala tillbaka. Däremot har långivare inte lika höga krav på dig som låntagare eftersom det rör sig om mindre belopp. Av denna anledning går det ofta att låna med betalningsanmärkning även om det inte finns någon säkerhet för lånet.

Fördelar med små lån utan säkerhet

 • De har ofta en smidig och flexibel ansökningsprocess
 • Kraven på dig som låntagare är mindre
 • Långivare kan bevilja lån till något osäkrare låntagare

Nackdelar med små lån utan säkerhet

 • Om du nekas lån kan du inte påvisa någon säkerhet för lånet
 • De har ofta kort återbetalningstid

Dyra räntor tillkommer om du inte betalar tillbaka

En gemensam nackdel för alla sorters lån utan säkerhet är ge i regel har högre ränta under låneperioden och om du inte betalar tillbaka lånet i tid tas ofta en hög dröjsmålsränta. Detta beror på att långivaren inte har någon säkerhet för att lånet kommer återbetalas och därför måste de istället ta ut en högre ränta för att kompensera risken och en högre straffavgift om någon inte betalar.

Exempel lån med säkerhet: En långivare ger ut ett bolån med bostaden som säkerhet till en kund. Efter några månader slutar låntagaren helt och hållet att betala för lånet. Trots påminnelser och krav från inkasso betalar långivaren inte in några pengar och det går så långt att långivaren låter Kronofogden genomföra en utmätning. Eftersom bostaden stod som säkerhet säljs denna och låntagaren får därmed tillbaka sina utlånade pengar efter mycket om och men.

Eftersom bostaden stod som säkerhet för lånet kan långivaren vara säker på att det finns tillgångar som räcker för att betala av låntagarens skuld.

Exempel lån utan säkerhet: En långivare ger en kund 200 000 kr i lån utan säkerhet för att denne ska renovera sitt kök. Efter några månader slutar långivaren betala för sitt blancolån och långivaren skickar flera påminnelser och tar ärendet till både inkasso och Kronofogden. Långivaren har ingen aning om låntagaren redan spenderat vartenda öre eller inte och vet inte heller om det finns några andra tillgångar som motsvarar lånebeloppet. Det blir en långdragen process i att försöka få tillbaka lånet eftersom låntagaren inte har så mycket värdefulla tillgångar.

Eftersom låntagaren i detta fall har lånat utan säkerhet finns det inget annat en personens kreditvärdighet som säger att denne kommer kunna betala tillbaka lånet. Eftersom detta är ett osäkrare sätt att låna för långivaren är det motiverat att ta ut en högre ränta både under låneperioden och om lånet inte betalas tillbaka, men det kan alltså bli dyrare för dig som låntagare.


Redaktionen

Ekonomi-skribenter

red@laneguiden.se

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *