Kreditvärdighet

Man kan beskriva kreditvärdighet som ett slags mått på en persons förmåga att betala tillbaka sina skulder, till exempel lån och krediter. När du ansöker om lån bedömer banken eller långivaren din kreditvärdighet för att avgöra om de kan låna ut pengar till dig och i så fall hur mycket. På den här sidan ska vi bland annat gå igenom vilka faktorer som påverkar din kreditvärdighet och vad du kan göra om din kreditvärdighet inte riktigt håller måttet.

Vad påverkar min kreditvärdighet?

Det är flera ekonomiska faktorer som avgör hur hög eller låg din kreditvärdighet är. Här nedanför listar vi exempel på vad de flesta banker och långivare tittar på sin bedömning.

Din kreditvärdighet påverkas bland annat av

  • Din inkomst. Hur mycket du tjänar varje månad eller på ett år är av största vikt när du ska ta ett lån. En hög inkomst garanterar oftast att lånet kommer att betalas tillbaka. En låg inkomst behöver dock inte göra det omöjligt att få lån, förutsatt att du uppfyller långivarens övriga krav.
  • Dina fasta utgifter. Långivare är även intresserade av hur dina utgifter ser ut varje månad. Har du exempelvis en mycket hög hyra och flera fordon kan din kreditvärdighet ifrågasättas även om du har en hög inkomst.
  • Din kredithistorik. En mycket viktig punkt är din kredithistorik. Har du lånat mycket pengar och inte betalat tillbaka kommer du troligtvis inte få ett lån. Har du ett stort bolån som påverkar din ekonomi kan även det bli problematiskt. Dock finns det många långivare som ser till den större bilden och därför beviljar exempelvis lån med betalningsanmärkning.

Så kollar du din kreditvärdighet

För att se hur din kreditvärdighet ser ut i dag kan du kolla detta via UC:s tjänst Min UC. Där kan du beställa hem ditt kreditbetyg, även kallat UC-score, mot en mindre avgift.

Vad innebär det att ha hög kreditvärdighet?

Att ha hög kreditvärdighet innebär att risken är lägre för att du inte kommer kunna betala tillbaka pengarna du lånar till banken eller långivaren. Du ger alltså långivaren en större säkerhet för lånet, vilket ofta resulterar i lägre ränta och bättre villkor för dig som låntagare.

Så förbättrar du din kreditvärdighet

Det kan kännas tungt att få avslag från banken på grund av för svag kreditvärdighet, men det finns faktiskt flera saker du kan göra för att förbättra dina förutsättningar. 

Förbättra kreditvärdigheten – våra 4 bästa tips

  • Samla dina befintliga lån och krediter.
  • Se till att betala alla räkningar i tid.
  • Avsluta outnyttjade krediter och kreditkort.
  • Ansök om lån via en låneförmedlare.

Därför kan samlingslån förbättra keditvärdigheten

Färre lån resulterar helt enkelt ofta i en högre kreditvärdighet, medan många små lån och krediter i regel sänker ditt kreditbetyg eftersom det i långivarnas ögon kan tyda på oordnad och svag ekonomi.

När du samlar dina lån i ett större har du dessutom goda chanser att sänka räntekostnaderna, vilket i sin tur leder till lägre månadskostnader. 

På vilken skala bedömer man kreditvärdigheten?

Ofta bedöms kreditvärdighet på en skala AAA – C där AAA är mycket goda förutsättningar och C är en direkt risk. Ett siffersystem från 1–5 kan också användas, där 5 är mycket god kreditvärdighet och 1 mycket hög risk.

I Sverige används ofta en trevärdig skala som går från ”inga betalningsanmärkningar” till ”betalningsanmärkningar” samt ”obestånd”. Den här något enklare modellen anger i ”inga betalningsanmärkningar” att man får lånet om inkomsten matchar det lån som ska tas. ”Betalningsanmärkningar” betyder att lån är tveksamt men att det kan ske till en högre ränta. ”Obestånd” betyder att du har obetalda skulder som förfallit vilket innebär att du knappast kommer få ett lån beviljat.

Hitta bästa räntan på privatlån
Välj lånebelopp
0 kr
5 000 kr 600 000 kr