Företagslån utan personlig borgen

Download PDF

För många företag kan det vara svårt att få lån om det inte finns någon som kan gå i personlig borgen. Det har däremot börjat tillkomma ett flertal aktörer på marknaden som erbjuder företagslån utan personlig borgen. Ett sådant företagslån innebär att företaget ansvarar för lånet. Vid ett sådant lån kan långivaren ibland begära skötselborgen eller krav om företagshypotek istället.

Andra krav kan ersätta krav på personlig borgen

När nya aktörer kliver in på marknaden och erbjuder flera typer av lån öppnas möjligheterna för de som är beroende av lån. För många företag och företagsformer är det problematiskt att ta lån. Det kan bland annat bero på brist på ekonomisk säkerhet eller att personer i företaget inte har  råd att gå i personlig borgen.

Tänk på! Om en långivare erbjuder företagslån utan personlig borgen kan andra säkerheter komma att krävas. Var noga med att ta reda på vilken form av säkerhet en långivare kräver för lånet innan du ingår någon form av avtal.

Jämför långivare för att undvika onödigt hög ränta

Det kan vara bra att ha i åtanke att företagslån utan personlig borgen kan innebär att räntekostnader och andra avgifter blir högre. Det där därför extra viktigt att jämföra företagslån från flera långivare innan du väljer att ansöka.

Utan personlig borgen får du mer frihet och flexibilitet

Anledningen till att många nya långivare öppnat möjligheten att ta företagslån utan personlig borgen är för att de förflyttat sitt säkerhetskrav till någon annan del av verksamheten. Många riktar sig in på låntagarens tillgångar. Därmed flyttas fokus från externa borgensmän som tidigare fungerat som säkerhet. Det blir alltså mer krav på företaget som tar lånet och hur företagets kapacitet ser ut, istället för att fysiska personer ska bli betalningsskyldiga. Detta innebär ett ökat ansvar för dig som låntagare men innebär samtidigt mer frihet och flexibilitet.

Tips! För att anhöriga ska slippa gå i borgen för ditt företag, kan du ta ett företagslån utan personlig borgen.

Vid ett företagslån utan personlig borgen slipper anhöriga som agerar borgensmän råka illa ut. Många väljer att inte ta lån just på grund av att det är betungande att veta att ens anhöriga står ansvariga för problem som uppkommer. Genom att ta ett lån utan borgen undviker du detta problem och det kan kännas befriande för både dig och anhöriga.

Andra typer av säkerheter för långivare

Trots att ett företagslån utan borgen kan kännas som det optimala alternativet får du inte glömma bort vad det kan medföra. Först och främst bör du läsa på om långivaren som erbjuder dig detta. Olika långivare har olika villkor och det är viktigt att veta vilka villkor som erbjuds. Därefter är det bra att diskutera eller leta upp vilka andra avgifter som kan tillkomma på ditt företagslån. I och med att långivaren inte kräver någon borgen, vilket är en säkerhet, kommer de med största sannolikhet kräva en annan säkerhet.

Säkerheter som kan krävas vid företagslån utan personlig borgen:

  • Hög månadsavgift och/eller ränta. Som kompensation för att långivaren ger dig ett lån utan personlig säkerhet kan de istället begära högre ränta och andra avgifter.
  • Krav på skötselborgen. Skötselborgen liknar en slags personlig borgen men är begränsad till ett visst belopp.
  • Krav på företagshypotek. Företagshypotek innebär att företaget får inteckna en viss del av sina tillgångar som säkerhet för lånet.

Att utvärdera möjligheterna och alternativen kring företagslån utan borgen kan kännas svårt. Det går att begära hjälp från rådgivare som är insatta i ämnet. Detta är något du bör göra om du känner dig osäker på låneformen, men intresserad av den.


Alexandra Stenvall

Ekonomi-skribent

alexandra.stenvall@laneguiden.se

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *