Företagslån

Jämför företagslån och hitta det bästa lånet för ditt företag

-
+
100000
7 företagslån hittades
Omdöme Lånebelopp Löptid Utbetalning Ränta
Omdöme: 4.3/5
Lånebelopp 1 000 000 kr Löptid 4-12 mån Utbetalning Inom 48 timmar Effektiv ränta Individuell
Omdöme: 3.9/5
Lånebelopp 1 000 000 kr Löptid 6-12 mån Utbetalning Samma dag Effektiv ränta Individuell
Omdöme: 3.6/5
Lånebelopp 500 000 kr Löptid 3-12 mån Utbetalning 1-2 bankdagar Effektiv ränta Individuellt
Omdöme: 4.4/5
Lånebelopp 500 000 kr Löptid 1-12 mån Utbetalning Inom 24 timmar Effektiv ränta Individuell
Omdöme: 3.3/5
Lånebelopp 500 000 kr Löptid 1-18 mån Utbetalning Samma dag Effektiv ränta Individuell
Omdöme: 4.4/5
Lånebelopp 5 000 000 kr Löptid 3-36 mån Utbetalning Varierar Effektiv ränta Individuell
Omdöme: 3.8/5
Lånebelopp 2 000 000 kr Löptid 6-18 mån Utbetalning Inom 24 timmar Effektiv ränta Individuell
Visa fler

Finansiera tillväxt med företagslån

Ett företagslån är en typ av lån som liknar privatlån men riktar sig istället mot företag. Företagslån är i stort sett lika enkelt för ett företag att ansöka om som när en privatperson ansöker om privatlån. Med hjälp av ett företagslån kan företag finansiera tillväxt eller undvika ekonomiska problem.

Företaget måste uppfylla vissa villkor för att få företagslån

Det finns många faktorer som spelar in i vilket företagslån som passar för vilket företag. Det finns en del villkor som ska uppfyllas för att ett företag ska få ta ett företagslån. Villkoren skiljer sig mellan olika banker och långivare.

  • Ett vanligt krav är att företaget ska ha varit verksamt under en viss period, vanligtvis minst 1-2 år
  • Företaget ska ha en viss årlig omsättning
  • Ibland krävs det även att ägarna till företaget är bosatta i Sverige

Vissa långivare är utformade specifikt för små företag, som kanske inte hunnit etablera sig lika mycket och därmed inte heller har samma omsättning. Utifrån dessa villkor kan de flesta typer av företag ansöka om företagslån.

Vid företagslån är det viktigt för bankerna att ha en tydlig bild av företaget som vill låna pengar. Frågor om det finns rätt kunskaper i firman eller hur framtiden kan tänkas se ut i företaget är vanliga. Likaså är affärsidén en viktig aspekt i låneansökan. Utan en bra affärsplan och vision minimeras chansen att ett företag får ett företagslån. En bank som lånar ut pengar ska känna att det är givande och att de inte riskerar att förlora pengarna.

Storlek på företag påverkar företagslånets utformning

Olika typer av företag tar olika typer av lån. Beroende på vilken fas ett företag befinner sig i, kan en viss typ av lån vara lämpligare. Exempelvis ser inte ett företagslån likadant ut hos ett litet, nystartat företag jämfört med ett stort, etablerat företag. Det ena företaget behöver bara kapital för att komma igång, medan det andra företaget har en långsiktig plan för verksamheten.

Företagslån för stora företag

Hos större företag kan det vara vanligare att även ta större lån. Det kan handla om att de vill expandera verksamheten eller renovera alla lokaler. Större företag har ofta lite mer valmöjligheter vad gäller storlek på lån. Bankerna har mer material att gå på, t.ex. kan de se tillbaka på hur boksluten och årsredovisningarna sett ut under de senare åren.

Företagslån för små företag

Företagslån för mindre företag är vanligtvis utformade på sätt som gynnar företag som inte utvecklats så mycket. De kan befinna sig i uppstartsfasen och behöver ekonomiskt stöd. Ett litet lån är högst troligt den enklaste lösningen för många mindre företag. Särskilt eftersom företagslån till nystartade företag kan innebära en större risk för långivaren och därför ges hellre mindre belopp.

Jämför långivare innan du ansöker

Företagslånen kan fördelas på olika sätt. Lånet kan fördelas på snabb tillgång men med höga avgifter. Ett annat alternativ är att lånet är uppdelat på längre tid, men då med mer förmånliga räntor. Det tillkommer alltid ränta på det lånade beloppet. Hur hög räntan är varierar beroende på företag, långivare och lånebelopp.

Tips! Behov och vad lånet ska täcka avgör vilket alternativ som passar bäst för ditt företag.

Ibland kan storleken på företaget även påverka räntan då små företag har större risk att inte kunna betala tillbaka lånet. Utöver räntan tillkommer ofta en uppläggningsavgift eller en fast månadskostnad för lånet. För att vara säker på att ditt företag får ett så förmånligt lån som möjligt är det viktigt att jämföra alternativ från olika långivare. Ränta och andra avgifter kan skilja sig en hel del mellan långivare. Att hitta rätt långivare kan ha stor påverkan på företagets totala kostnader.

Återbetalningstiden varierar för olika företagslån

Återbetalningstiden kan variera beroende på storleken på lånet. En del banker har förutbestämda återbetalningstider. I vissa fall får du välja själv hur lång tid du vill betala tillbaka. Ett vanligt tidsspann brukar vara en återbetalningstid på 1-18 månader. Med en kortare återbetalningstid minskas totalkostnaden för lånet, i och med att det inte krävs lika hög räntebetalning.

Tänk på! Det är lika viktigt att betala tillbaka lånet i tid som att vara försiktig med vem företaget lånar ifrån.

Det har med tiden blivit allt enklare att låna pengar. Detta öppnar möjligheter för företag att utveckla sin verksamhet och finansiera investeringar. Att låntagandet blivit enklare betyder däremot inte att lånen blivit bättre. Fel val av långivare kan ge både negativa och långsiktiga följder för ett företag och dess ekonomi.

Det kan handla om orimligt höga räntor, en alldeles för kort återbetalningstid eller uppläggningsavgifter. Därför gäller det inte bara för banker att vara aktsamma till vilka företag de lånar ut pengar till. Likaså gäller det att företag är försiktiga och inte tar lån av vilken bank som helst.


Exempel

Ett företagslån på 100 000 kr med en återbetalningstid på 5 år, utan extra avgifter och med en nominell årsränta på 5,25 % innebär en effektiv ränta på 5,38 % och ett totalt belopp att återbetala på 113 916 kr. Utslaget på 60 månader blir månadskostnaden för lånet 1 899 kr.