Banknyheter

Den brittiska startupen Revolut är på väg att erövra Europa och utmana de traditionella bankerna. Bolaget har i dagsläget närmare 3 miljoner användare och hoppas att locka till sig 50 000 svenska användare innan årets slut.

Revolut är ett brittiskt fintechbolag som ska utmana Europas traditionella banker. Man tillhandahåller betalkort som kunden laddar på med pengar från sitt bankkonto. Pengarna kan sedan spenderas eller tas ut i utlandet i stort sett utan avgift. Totalt kan man ta ut pengar i 150 olika valutor.

Bolaget, som grundades 2015, får mellan 6 000-8 000 nya användare dagligen, ingen traditionell bank kan mäta sig med sådana siffror. Totalt har man omkring 2,8 miljoner användare runt om i Europa.

År 2017 uppgick intäkterna till 148 miljoner kronor, det är en kraftig ökning jämfört med året innan då intäkterna bara uppgick till 27 miljoner kronor.

Vill få över 50 000 användare i Sverige innan årets slut

Hittills har Revolut varit relativt okända i Sverige. Man lanserades här och i de andra nordiska länderna i slutet av förra året. Hittills har man lyckats locka till sig 21 000 användare i Sverige men förhoppningen är att mer än fördubbla den siffran innan årets slut.

– Det är ambitiösa planer, vi vill nå 50 000 användare i Sverige 2018. Hittills har vi bara förlitat oss på ”mun till mun”-metoden och sett en bra tillväxt. Nu ska vi lägga mer kraft på marknadsföring genom att träffa människor i Stockholm, men vår annonsbudget är alltid noll, säger Espen Myklebust, bolagets affärsutvecklingschef i Norden, till Di Digital.

Gjorde förlust på över 150 miljoner kronor

För helåret 2017 gjorde Revolut en förlust på 171 miljoner kronor, vilket är att jämföra med förlusten på 82 miljoner kronor året dessförinnan. Enligt vd:n Nikolaj Storonskij beror det främst på att man investerat i internationell expansion samt utökat personalstyrkan.

I dagsläget är Revolut tillgängliga i 32 olika länder och totalt har man omkring 500 anställda. Någon sinande kassa behöver man dock inte vara orolig över. Sedan 2015 har man tagit in nästan 3 miljarder kronor i riskkapital.