Swedbanks huvudkontor i Vilnius Litauen.Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen har blivit kallad till polisförhör hos Ekobrottsmyndigheten. Hon har hela tiden nekat till att penningtvätt har pågått i Swedbanks kontor och sagt att allt varit under kontroll. Foto: astudio/Shutterstock.com

Banknyheter

Birgitte Bonnesen, tidigare vd på Swedbank, har blivit kallad till Ekobrottsmyndigheten i början av april för polisförhör gällande den penningtvättskandal som banken skakats av. Enligt källor till SvD kommer Birgitte Bonnesen delges misstanke om brott, skriver SvD Näringsliv

Hon var vd för Sveriges största bank men läget blir alltmer pressat. Nu kan advokat Per E Samuelsson bekräfta att Birgitte Bonnesen, tidigare vd på Swedbank, har blivit kallad till Ekobrottsmyndigheten i början av april för polisförhör.

Bonnesen nekas ansvarsfrihet

Birgitte Bonnesen är huvudpersonen i den omfattande brottsutredningen kring Swedbanks penningtvättshärva gällande obehörigt röjande av insiderinformation och grovt svindleri. Polisförhöret kommer att äga rum kort tid efter bankens bolagsstämma den 26 mars som leds av Swedbanks ordförande Göran Persson.

Med hänvisning till vad den pågående brottsutredningen kan visa rekommenderar Swedbanks revisorer att inte bevilja Birgitte Bonnesen ansvarsfrihet för 2019. 

Bonnesen kan bli delgiven om misstanke om brott

Birgitte Bonnesen kommer enligt källor till SvD bli delgiven misstanke om brott i samband med polisförhöret på Ekobrottsmyndigheten. Ekobrottsmyndigheten misstänker att Swedbanks ledning, med Birgitte Bonnesen i täten, spridit vilseledande information till både aktiemarknaden och allmänheten om bankens kännedom kring penningtvätten i Baltikum under hösten 2018.

Bonnesen har nekat till all inblandning av penningtvätt

Under hösten 2018 gjorde Birgitte Bonnesen flera uppmärksammade uttalanden där hon intygade att allt var under kontroll. Men i februari 2019, endast några månader senare, kunde SVT:s Uppdrag granskning avslöja den omfattande penningtvätten som pågått i Swedbanks kontor i Baltikum. Minst 40 miljarder kronor ska ha passerat genom banken i Baltikum enligt Uppdrag granskning. 

Birgitte Bonnesens advokat vill dock inte kommentera om Birgitte Bonnesen fått information om att hon kommer att delges misstanke om brott. Advokaten viftar bort misstankarna om brott efter att han har fått klart för sig vad det handlar om.

Brottsutredningen inleddes i slutet av mars 2019 och har snart pågått i ett år. Under den tiden har det hållits massvis med förhör och tusentals mejl har undersökts noga.