Handpenning är den summa du betalar in direkt efter att budgivningen är avslutad.  Ett handpenningslån är ett lån utan säkerhet som tas för att täcka denna summa. Handpenningslånet är generellt 10 % av den totala köpsumman. Handpenningslån är vanligt förekommande och kan sedan tillräknas din kontantinsats.

Handpenningslån är ett lån utan säkerhet

Ett handpenningslån är ett lån utan säkerhet. Det har oftast en återbetalningstid på sex månader men detta varierar beroende på vilken långivare som utfärdar lånet. När du tar ett handpenningslån är det ungefär samma saker som gäller som för ett privatlån.

  1. Högre ränta än lån med säkerhet. Om du har kapital för att täcka handpenningen är det ofta ett bättre alternativ. Eftersom att lån utan säkerhet, som handpenningslån ofta har en relativt hög ränta och kort återbetalningstid.
  2. Jämför olika handpenningslån. Jämför alltid räntor och villkor hos de olika långivarna. Trots att handpenningslån ofta har högre ränta än exempelvis bolån så går det att hitta lån med låg ränta och bra villkor.
  3. Låna endast om du har råd. När du sammanställt vilken långivare som ger bäst villkor gäller det för dig att ta ställning till om du har råd att betala lånet. Du måste även räkna med att bolånet kommer att tillföra en större månadskostnad för en lång tid framöver.

Det är alltså fördelaktigt att betala handpenningslånet kontant, men om du ska låna är det mycket viktigt att jämföra. Genom att jämföra säkerställer du att du får de bästa villkoren för ditt handpenningslån.

Räkna ut månadskostnaden för ett handpenningslån

Eftersom ett handpenningslån, till skillnad mot ett bolån, är ett lån utan säkerhet så kommer räntan att vara högre. Innan du ansöker om ett handpenningslån kan det vara bra att räkna på vad lånet kommer att ksota dig varje månad.

kr
%
kr / månad

Månadskostnad

Jämför räntor och villkor på handpenningslån innan du ansöker

Innan du ansöker bör du även jämföra långivare för att se till att du får den lägsta möjliga räntan. Räntor kan skilja sig kraftigt åt mellan långivare och bestäms av dina ekonomiska förutsättningar. Eftersom bedömningen av dina förutsättningar skiljer sig åt gör även långivarnas räntor det.

Handpenningen kan ingå i kontantinsatsen

Det finns en del saker som är värda att tänka på innan man tar ett handpenningslån. Dels att handpenningen kan tillräknas de 15% som kallas kontantinsatsen och att handpenningslån kan ha bättre villkor än andra privatlån.

  • Handpenningen kan tillräknas kontantinsatsen. Ett handpenningslån kan till viss del jämföras med kontantinsatslån. En kontantinsats måste täcka 15% av bostadens värde, har man ett handpenningslån på 10% återstår dock enbart 5% att betala. Du kan precis som med handpenningslån även ansöka om kontantinsatslån innan bostadsköpet genomförs.

Exempelvis: Marcus köper en bostad för 1000 000 kr, handpenningen blir då 100 000 kr. Han finansierar detta genom ett handpenningslån. När han senare tar ett bolån täcker det 850 000 kr, 150 000 kr täcks alltså inte. Eftersom han betalat 100 000 kr i handpenning behövs enbart 50 000 kr utöver detta, det kan finansieras av honom själv eller genom ett kontantinsatslån.

  • Handpenningslån kan ha en lägre ränta. Räntan hos ett handpenningslån är ofta lägre än hos andra privatlån. Ofta kan du även ta ett handpenningslån hos samma långivare som du senare tar ett bolån, vilket kan ge ännu bättre villkor. Därför kan det vara en god idé att prata med den långivare du tar ditt handpenningslån hos om hur villkoren kan ändras om du även tar ett bolån hos långivaren.