Handpenning

Handpenning är i regel 10 % av köpeskillingen för bostaden och betalas vid kontraktsskrivning för att säljaren ska veta med säkerhet att köparen inte drar sig ur. För att visa att du menar allvar med ett bostadsköp behöver du därför betala en handpenning direkt till säljaren. Är en mäklare inblandad är det i regel mäklaren du betalar handpenning till.

Handpenningen kan finansieras med lån

Handpenningen betalas direkt vid kontraktsskrivningen och det är få som har tillräckligt mycket kontanter för att finansiera handpenningen ur egen ficka. Det är därför vanligt att ta ett så kallat handpenningslån som går att få utbetalt snabbt. Oavsett om du finansierar handpenningen med lån eller kontant så dras denna av från din kontantinsats. Eftersom kontantinsatsen är minst 15 % kan du alltså räkna in handpenningen i detta belopp, fast den ska betalas tidigare än kontantinsatsen.

Betala inte handpenning innan ditt bolån är godkänt

När du ska ta ett bolån så börjar du alltid med att ansöka om lånelöfte, vilket är en slags preliminär låneansökan. Senare när du hittat den bostad du vill köpa görs lånelöftet om till en låneansökan som långivaren därefter går igenom. Trots att du tidigare fått ett lånelöfte har långivaren i detta skede rätt att neka dig ett bolån. Av denna anledning bör du aldrig betala in en kontantinsats eller skriva på ett avtal innan du fått ditt bolån beviljat.

Att kontrollera innan du betalar handpenning

  • Föreningens ekonomi
  • Underhåll och reparation av bostaden
  • Om det finns några fel i bostaden
  • Villkor i kontraktet

Så fort du betalat in handpenningen visar du säljaren att du är seriös med köpet och i regel skriver du köpeavtal samtidigt.

Hitta bolån med den lägsta räntan

Handpenning och kontantinsats är inte samma sak

Många förväxlar begreppen handpenning och kontantinsats. Skillnaden mellan dessa är:

  • Handpenning är oftast 10 % och betalas direkt vid kontraktsskrivningen till säljaren och är en säkerhet för säljaren att du ämnar genomföra köpet.
  • Kontantinsatsen ligger i regel på 15 % och är en säkerhet för banken som garanterar att banken inte blir av med pengar om din bostad skulle sjunka i värde.

Däremot går handpenningen att räkna in i kontantinsatsen. Först betalar du alltså handpenningen på 10 % och därefter resterande insats på 5 % (kontantinsats). Du behöver alltså sammanlagt finansiera 15 % kontant (hela kontantinsatsen) varav 10 % av dessa kan gå till att betala handpenningen.