Bolån utan kontantinsats

När du tar ett bolån får du enligt svensk lag inte belåna mer än 85% av bostadens värde. De övriga 15% av bostadens värde kallas kontantinsats för att den betalningen ska ske fritt från det övriga lånebeloppet. Oftast måste du uppvisa en kontantinsats vid ansökan om bolån. Däremot finns det andra lösningar för att finansiera själva kontantinsatsen, exempelvis genom att ansöka om ett kontantinsatslån.

Bolån utan kontantinsats kräver ytterligare ett lån

Om du lånar utan kontantinsats behöver du dels ett bolån samt ytterligare ett lån som täcker de resterande 15%. Det lån som ska täcka kontantinsatsen tas vanligtvis som någon form av privatlån, det vill säga ett lån utan säkerhet. Ett privatlån får användas till vad du vill – exempelvis en kontantinsats. Genom kontantinsatslån kan du därför ansöka om ett bolån trots att du inte har en kontantinsats.

Jämför bolån utan kontantinstats

Kontantinsatslån kräver ekonomisk försiktighet

Eftersom ett lån till kontantinsats är ett lån utan säkerhet innebär det något större risk än exempelvis bolån. Det betyder även att långivaren tar ut en högre ränta och att det finns högre krav på att du betalar tillbaka lånet i tid. Om du vill ta ett lån till kontantinsatsen kan dessa saker därför vara bra att tänka på:

  1. Besparingar. Har du råd att betala kontantinsatsen kontant är detta ofta att föredra. Lån utan säkerhet är nämligen dyra i jämförelse med exempelvis bolån.
  2. Långivare. Kolla med långivaren du ska ta bolån hos om de kan stå även för ett kontantinsatslån. Generellt är det troligt att de gör detta och du kan eventuellt få lägre ränta genom att argumentera för att du kommer ha både ditt bolån och kontantinsatslån hos denna långivare.
  3. Analysera. Efter du fått villkoren presenterade gäller det att du kollar så att du klarar av villkoren. Skulle det vara så att slutsumman blir för stor för dig att betala gäller det att lösa kontantinsatsen på annat vis.

Slutligen gäller det alltid att jämföra kontantinsatslån. Långivaren som ger dig bolån kan även ge dig ett kontantinsatslån. Det kan samtidigt finnas andra långivare med bättre villkor. Ett kontantinsatslån är ett vanligt privatlån vilket innebär att det erbjuds av alla i princip samtliga svenska långivare. Tänk på att, utöver räntan, även jämföra uppläggningsavgift, aviavgift och andra villkor som bidrar till lånets faktiska kostnad.

Tänk efter innan du belånar hela din bostad

Om du inte har en kontantinsats när du ansöker om bolån går det alltså att lösa detta genom ett kontantinsatslån. Dock kommer det innebära att du har två lån som du måste återbetala och betala ränta för, varje månad. Det är därför bra att se över att du kommer klara av dessa utgifter. Det du bör se över innan du ansöker om kontantinsatslån är:

  • Lånens återbetalningstid. Eftersom att lånet har en kortare återbetalningstid än bolånet gäller det att vara beredd på att kunna betala kontantinsatsen inom en snar framtid.
  • Lånens ränta. Räntan är oftast en stor kostnad i bolån, för ett privatlån är den ännu högre. Se därför till att du får en bra ränta till att börja med samt att den är rimlig i jämförelse med din inkomst.
  • Din ekonomiska situation. Även om du i nuläget inte har några problem att betala det lån du tar måste du planera för framtiden. När det gäller bolånet löper det under en mycket lång tid. Kontantinsatsen behöver dock betalas snabbare och därför behöver du veta med dig att du har råd att betala av lånet de närmsta åren.