Billån

Jämför lån inför bilköp och hitta det bästa lånet för dig
Börja här

Belopp

50000

-
+
FiltreraSortera
Rensa filter
Visa resultat (0 st)
Populära val
Rensa filter
Filtrera
5 långivare hittades
Räntor & avgifter kontrollerade idag 2020-04-08
Företag Omdöme Lånebelopp Utbetalning Uppl.avg. Ränta
Låna upp till 600 000 kr Utbetalning 1-5 dagar Uppl.avg.0-495 kr Ränta 2,95-29,50 %
Låna upp till 600 000 kr Utbetalning 1-5 dagar Uppl.avg.0-495 kr Ränta 2,95-29,90 %
Låna upp till 600 000 kr Utbetalning 1-5 dagar Uppl.avg.0-495 kr Ränta 3,01-29,27 %
Låna upp till 600 000 kr Utbetalning 1-3 dagar Uppl.avg.0-495 kr Ränta 3,01-22,59 %
Låna upp till 350 000 kr Utbetalning 3 dagar Uppl.avg.0 kr Ränta 3,95-12,95 %
Visa fler
Download PDF

Så hittar du bästa billånet

Ett billån kan vara till stor hjälp inför bilköpet du planerat. Det kan användas på två olika sätt. Delvis går det att låna med bilen som säkerhet. Det går även ta ett billån utan säkerhet för att finansiera hela eller delar av bilen. Innan du ansöker om ett billån och genomför bilköpet finns det några saker som kan vara bra att ha koll på.

Billån med bilen som säkerhet

För ett billån med säkerhet fungerar bilen som en slags garanti för att billånet kommer återbetalas, ungefär som en bostad för ett bolån. Du får i regel finansiera 80 % av köpet med ett sådant och resterande del måste finansieras med en så kallad kontantinsats.

Tips! Ett billån med bilen som säkerhet har i regel lägre ränta.

Fördelen med denna sortens lån är att räntan ofta är något lägre eftersom billånet utgör en mindre risk för långivaren. För att få ett sådant billån krävs det ofta att du har god kreditvärdighet och att bilen köps av en auktoriserad bilhandlare. Har du inte tillräckligt med sparpengar till en kontantinsats eller inte får ett billån med säkerhet beviljat går det bra att låna utan bilen som säkerhet.

Billån utan bilen som säkerhet

Ett billån utan säkerhet är ett lån liknande ett privatlån eller blancolån där du lånar en viss summa mot en fast räntekostnad. Räntan bestäms i regel individuellt vilket innebär att det är dina ekonomiska förutsättningar som avgör hur mycket billånet kostar. Denna sortens billån är ofta enklare att få, särskilt om du inte har fast anställning eller vill köpa en begagnad bil av en privatperson. Ett billån utan säkerhet kan användas på två olika sätt:

  1. Låna till kontantinsatsen. Har du fått ett billån med säkerhet beviljat måste du betala en viss summa i kontantinsats, oftast minst 20 % av bilens värde. Ett billån utan säkerhet kan då användas för att finansiera denna kontantinsats. Beroende på hur mycket bilen kostar kan det räcka med ett mindre lån för detta, dock ska små lån oftast återbetalas inom 15-90 dagar. Behöver du låna under en längre period kan du låna genom alternativ två.
  2. Låna till hela eller delar av köpet. Om du inte planerar att använda bilen som säkerhet kan du genom ett billån utan säkerhet låna till hela eller delar av köpet. Denna sortens lån har ofta en längre återbetalningstid på 1-15 år och kan användas för att betala hela bilen, för att komplettera sparade pengar med ett lån och för att finansiera kontantinsatsen.

Oavsett hur mycket du behöver låna inför bilköpet bör du jämföra alternativ från olika långivare och inte välja första bästa lån. Att köpa en bil är ett stort beslut och om du ska finansiera köpet med ett billån kan du komma undan betydligt billigare genom att ställa långivares erbjudanden mot varandra.

Beräkna månadskostnaden för ett billån

Med hjälp av kalkylatorn nedan kan du beräkna kostnaden för ett billån utan amortering. Genom att ange olika räntor kan du ser hur din månadskostnad förändras.

kr
%

Månadskostnad

Hitta lägsta räntan på billån

Tänk efter om du vill köpa en ny eller begagnad bil

Att köpa en bil är inte direkt en ekonomiskt investering, däremot kan det vara nödvändigt eller underlätta din vardag. Oavsett om du finansierar bilen med egna pengar eller genom billån är det upp till dig att avgöra om du vill köpa en begagnad eller ny bil.

En bil tappar som mest i värde första året vilket kan motivera köp av en begagnad bil. Generellt kan man säga att en bil tappar mellan 25 – 30 % i värde första året, mellan 12 – 15 % det andra året och cirka 10 % det tredje året. Detta är även något du behöver tänka på om du funderar på att ansöka om billån med restvärde.

Fördelar- och nackdelar med en ny bil

  • Garantierna är mer omfattande
  • Bilaffären blir betydligt enklare
  • Bilen sjunker som mest i värde de första åren
  • Kräver mycket sparade pengar eller ett stort billån

Fördelar- och nackdelar med en begagnad bil

  • Någon annan får ta den inledande värdeminskningen
  • En begagnad bil är mycket billigare än en ny
  • Det krävs en mer omfattande besiktning inför köpet
  • Andrahandsvärdet är mindre än för en ny bil

Att köpa en begagnad bil går att göra hos både en bilhandlare samt av privatpersoner. Tänk på att alla billån inte tillåter köp av privatperson vilket kan vara bra att kolla upp innan du går vidare med köpet. Ska du köpa av privatperson är det i regel ett billån utan säkerhet som är av intresse.

Ansök om billån innan du skriver köpeavtal

Innan du köper en bil är det viktigt att du har ordnat med finansieringen. Att skriva på ett köpeavtal om du inte har tillräckligt med pengar på kontot eller inte fått billånet beviljat kan bli en problematisk situation. Se därför till att ansöka om billån innan du gör något annat.

Tänk på! Har du bråttom att skriva på ett köpeavtal kan du ansöka om ett billån utan säkerhet. Ett sådant lån går ofta snabbast att få utbetalt.

Har du tidsbrist för du redan hittat en bil är det smart att ansöka om ett billån utan säkerhet. Denna sortens lån är i regel enklare att ansöka om och går snabbt att få utbetalda. Efter att du har jämfört alternativ från olika långivare ansöker du om billånet på långivarens hemsida. Därefter genomför de en kreditupplysning på dig och om du beviljas billånet kan du i vissa fall få lånet utbetalt redan samma dag.

Se till att sköta betalningarna på billånet

För att din bilaffär ska bli så smidig som möjligt är det viktigt att du tänker på saker som att provköra bilen, att genomföra en besiktning och kontrollera alla uppgifter om bilen. När du väl genomfört köpet är det även viktigt att sköta betalningarna av billånet, annars finns det risk för att bilköpet blir en onödigt dyr affär.

Alla lånade pengar ska betalas tillbaka inom den avtalade lånetiden, inklusive de kostnader som billånet innebär. Om du inte har möjlighet att betala av billånet är det bättre att kontakta långivaren och förklara din situation än att låta avbetalningarna samlas på hög.


Alexandra Stenvall

Ekonomi-skribent

alexandra.stenvall@laneguiden.se

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *