Allt fler ansöker om skuldsanering

21 augusti, 2019
Deprimerad man sitter med huvudet mellan sina händer och oroar sig för sina skulder

Antalet personer som ansöker om skuldsanering hos Kronofogden är rekordhögt. Foto: chingyunsong/Shutterstock.com

Allt fler ansöker om skuldsanering trots att vi är i slutet på en högkonjunktur och arbetslösheten i landet är låg. Under första halvåret är det rekordmånga som har ansökt om skuldsanering hos Kronofogden, skriver SvD Näringsliv.

Under första halvåret är det rekordmånga som har ansökt om skuldsanering hos Kronofogden. Totalt har närmare 10 900 personer ansökt om skuldsanering. Det är en ökning med 15 procent i jämförelse med samma period under 2018. Antalet ansökningar har ökat i alla län förutom fyra.

Skuldsanering hjälper folk att lösa sina problem

Kronofogdens enhetschef Per-Olof Lind tror att anledningen till att antalet som ansöker om skuldsanering ökat är att människor har svårt att ta sig ur sina ekonomiska knipor. Folk drar på sig skulder som de sedan har svårt att hitta extra medel för så att de kan lösa sina problem. Dessutom har tiden från det att man satt sig i skuld tills dess att man ansöker om skuldsanering minskat.

Efter 2016 har det blivit lättare att ansöka om skuldsanering

I och med den lagändring som gjordes 2016 har det blivit lättare att ansöka om skuldsanering. Nu går det bland annat att ansöka om skuldsanering genom en nätansökan. I den ansökan är det dessutom färre uppgifter som efterfrågas.

Att antalet ansökningar om skuldsanering till en början skulle öka var väntat men att det efter tre år håller i sig och ökar är mer anmärkningsvärt. Speciellt med tanke på det gynnsamma ekonomiska läget med låga räntor och låg arbetslöshet.

Enligt Per-Olof Lind är det oroande att det är så pass många som ansöker om skuldsanering när dig landet befinner sig i en så kraftig högkonjunktur. 

Finns flera orsaker till att folk ansöker om skuldsanering

Anledningen till att man hamnar i en ekonomisk knipa är oftast på grund av att det skett en större förändring i ens liv. Det kan till exempel handla om sjukdom eller skilsmässa. En annan orsak till att fler har fått ekonomiska problem och som under de senaste åren har blivit mer tydlig är spelskulder.

Tittar man tillbaka i tiden så var det mer vanligt att man bara lånade till hus och bil. I dag lånar man till många fler saker. Köp på avbetalning blir allt vanligare och man har inte alltid tid att spara ihop till sina köp, vilket gör det lättare att försätta sig i skuld.

Alexandra Stenvall

Ekonomi-skribent

alexandra.stenvall@laneguiden.se